Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Година след трагедията край Своге: Какво се промени?

Христо Радков и Йонко Иванов коментират темата в "Денят ON AIR"

26.08.2019 | 20:36 Редактор: Ралица Братанова

Една година след трагичния инцидент край Своге има поставени мантинели, но достатъчни ли са те и остава ли опасен участъкът?

При трагедията тогава автобус излезе от платното и се преобърна. 20 от пътниците в него загинаха, а 8 бяха тежко ранени. 

Председателят на Българско Обединение на шофьорите Христо Радков коментира в "Денят ON AIR", че подменената мантинела е от по-сериозен тип - колчетата ѝ са на по-малко разстояние. По думите му сегашната е по-вероятно да успее да издържи един автобус, като този, който пропадна тогава.

От друга страна обаче, той посочи, че тя стеснява участъка за пешеходци.

"Както е сложена новата мантинела, пешеходците не могат да се разминават. Ние ги свалихме на платното, което също не е правилно", коментира Радков.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов коментира, че година след инцидента все още не е ясно как точно се е случил.

По думите му след катастрофата никой не е дал информация за двете коли, които са били на пътя по същото време.

"Някак си всичко се скри. В крайна сметка какъв е този одит, който е приел този път? Когато има съмнения и истината не излиза наяве, значи нещо се прикрива", заяви Иванов.

Една от промените, станали след катастрофата, е задължително слагане на колан в автобусите.

"Ние станахме първата държава в Европа, която задължи целият автобусен парк да има колани. Лошото е, че автобусите трябваше да се оборудват с тях до 1 юни. Всички ги сложиха преди наредбата. Никъде няма нормативна база на какво трябва да издържа този колан", посочи Радков. 

Според него по този начин се е създала предпоставка за повече инциденти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК