Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бягство от затвора - епизод пореден... Нужни са инвестиции в системата на МВР!

Тримата, избягали от затвора в Стара Загора, са с присъда 4 години и 8 месеца

26.08.2019 | 20:16 Редактор: Василена Василева

Избягалите молдовци от затвора в Стара Загора все още се издирват. Това са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те, заедно с 23-годишния Дионис Коджу-Каро, са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. 

"Въпросът е защо системата на МВР изобщо допуска подобни бягства. Всички си спомняме случая от април 2018 година, когато двама затворници избягаха от Централния софийски затвор. Както пътищата ни се нуждаят от ремонт, така има нужда и от инвестиции в сферата на сигурността", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-вътрешен министър и председател на "Народен съюз" Явор Хайтов.

Той бе категоричен, че възможността лицата, излежаващи своите присъди, да бъдат наблюдавани и да им се оказва определен тип методична помощ, с идеята повече да не извършват престъпления, е грижа на обществото и в частност на бюджета.

"В системата за сигурност трябва да се инвестира, а затворното дело, макар и крайна фаза, е част от нея. Изключително важен е и моментът за наблюдение на лицата, които излизат от затворите. Някой интересува ли се имат ли средства за първи битови нужди те, след като бъдат освободени?" допълни още Хайтов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-вътрешен министър каза, че освен увеличение на трудовите възнаграждения на служителите в българските затвори, е необходим и по-голям личен състав от оперативни служители, тъй като престъпниците комуникират помежду си и всяко едно бягство се подготвя предварително.

И тримата, избягали от затвора в Стара Загора са с присъда 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. Настанени са преди седмица в затворническото общежитие, след като са прекарали една година в ареста. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК