Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Момчил Неков, БСП: Срещу чумата направихме ограда, а не взехме мерки

Бившият евродепутат разкритикува липсата на превантивни действия срещу заразата по животните

22.08.2019 | 20:49 Редактор: Ивайло Николов
Момчил Неков, БСП: Срещу чумата направихме ограда, а не взехме мерки

Африканска чума е установена в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово, община Ценово, и е с капацитет 4500 животни.

Бившият евродепутат от БСП Момчил Неков коментира в студиото на "Денят ON AIR", че африканската чума е била на хоризонта от много време, защото е минала през много страни, но у нас институциите не са взели адекватни превантивни мерки и направената ограда по границата с Румъния далеч не е такава.

"В зоните за ловуване, които се дават на концесии, там БАБХ няма възможност да влезе. Във всяка област в Румъния имат лаборатория за изследване на африканска чума по свинете, в България лабораторията е само една, няма ветеринарни служби във всяка област", подчерта Неков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му именно това трябва да се възстанови, а институциите у нас е трябвало да вземат адекватни превантивни мерки и БАБХ да направи адекватна кампания, в която да предупреждава хората и да обяснява как ще се действа.

Според Неков у нас няма нито една адекватна превантивна мярка, дори и отстрел на диви прасета, а сега мерките са кризисни.

"Не виждаме адекватна политика. Да се създадат лаборатории, ветеринарни служби във всяка област, за да може като се отстреля диво прасе да се изследва и за тази проба да плати държавата", подчерта Неков.

Бившият евродепутат посочи още, че не се знае колко време ще се борим с чумата, а загубите за индустрията са огромни и не се знае колко ще стигнат.

По думите му това е дошло точно във време, в което българските свинекомплекси са обявили готовност до няколко години да успеят да осигурят цялото необходимо количество месо за българския пазар.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК