Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Геополитически игри: Ще помири ли Макрон Русия с Украйна и ЕС?

Доц. Сивилов: Френската икономика е силно зависима от руския пазар

19.08.2019 | 20:52 Редактор: Тодор Петров

Във Франция се провежда работна среща между руския президент Владимир Путин и колегата му Еманюел Макрон. В началото се коментира връщането на Русия в Г-7, за да стане тя Г-8.

"В дадения момент това изглежда невъзможно. Франция явно има желание да промени ситуацията между Русия и ЕС, но същевременно държи на своите позиции. Отправят сигнал, че са отворени за разговори, защото френската икономика е силно зависима от Русия като пазар", заяви международният анализатор доц. Александър Сивилов пред Bulgaria ON AIR.

Той допусна, че това остава единствената пътека, по която Франция може да върне позициите си в Европейския съюз. И подчерта, че Русия подготвя много голяма среща на върха, която би трябвало да се състои догодина. Поканите за която вече са приети от голяма част от световните лидери.

Очаква се по време на срещата Макрон да се опита да убеди Путин да възобнови преговорите по украинския конфликт, замразени в края на 2016 година. 

Доц. Сивилов посочи в предаването "Денят ON AIR", че може да има известно разместване в конфликта Русия - Украйна, заради новия украински президент Владимир Зеленски. Гостът в студиото на Ганиела Ангелова смята, че се очаква и натиск от Европа за по-отстъпчива позиция на Зеленски спрямо Русия.

Междувременно трима са потвърдените загинали при сирийска авиационна атака срещу турски военен конвой. Доц. Сивилов очаква ситуацията между двете страни да се влоши. И отбеляза, че Русия може да бъде ключов фактор, осъществявайки понижаване на напрежението, но било малко вероятно да успее, тъй като турските интереси в Северна Сирия не отговарят на руските такива.

"Американската политика на Балканите изглежда по-твърда спрямо Турция. САЩ безспорно заалагат на кюрдската карта в региона и Близкия изток. По тази причина Турция вероятно ще върви към още по-голямо сближаване с Русия", каза още международният анализатор.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК