Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Основата на конфликта между израелци и палестинци била огромната разлика в стандарта на живот

На това мнение е международният анализатор Давид Леви

12.08.2019 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова

Палестинското движение "Хамас" се дистанцира от опита за нахлуване в Израел от ивицата Газа. Това е вторият път за последните 10 дни, в който то се разграничава от последните конфликти и подчетвава, че държи да запази примирието, постигнато с Израел през март под егидата на Египет и ООН.

"Те започнаха да действат като малко по-отговорна политическа сила. Терористичните действия ги извършват чрез техни представители, които изпращат да им вършат черната работа. Същевременно пускат тези миксирани сигнали. От една страна искаме да ви успокоим, да преговаряме за мир. От друга страна, ще продължаваме да пускаме ракети, но няма да бъдем точно ние, а ще бъдат други организации", коментира международният анализатор Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му мирът между Израел и палестинците може да се случи само когато се получи между баланс и мир между силите, на които те са остриета - от една страна, ислямската цивилизация и от друг- християнската.

Според него има такива сигнали това да се случи и доказателство за това е, че Израел затопля отношенията си с някои държави като Саудитска Арабия.

Международният анализатор обясни пред Bulgaria ON AIR, че предстоят повторни избори в Израел, след което предстои "Сделката на века" на Доналд Тръмп за мирните отношения между Палестина и Йерусалим.

"Мисля, че това е възможно. Самият подход на Тръмп е различен. Той атакува всеки проблем в международната политика от гледна точка на разбирането за бизнес. Чрез подобряване на нивото на живот има начин да се постигне мир между израелци и араби, защото основата на този конфликт е огромната разлика в стандарта на живот", коментира Давид Леви. 

В студиото на "Денят ON AIR" Шон Леви, който учи и живее в Израел, сподели, че в страната конфликта не само се вижда, но и се усеща. Той допълни, че има приятели араби, които подкрепят Израел и също искат мир.

По думите му младите хора мислят за това - как да се реши конфликтът. 

"Няма конфликт между Израел и палестинския народ, няма конфликт между Израел и мюсюлманите. Има обратното - политически интересни на определени кръгове в крайния ислям срещу Израел като представител на западната цивилизация, която възприемат като реален враг", посочи анализаторът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК