fallback

Николай Радулов: Спешно ни трябва структура за борба с киберпрестъпленията

С източените данни от НАП можело да се извършат редица престъпления

19.07.2019 | 21:01 Автор: Юлия Христова

Източените данни от системата на НАП може да послужат за извършването на различни престъпления. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър и главен секретар на МВР проф. Николай Радулов, който гостува в "Денят ON AIR". 

"Нашите лични данни не се съхраняват както го изисква законът. Системите са направени по най-евтиния начин, не им се правят стрес тестове", посочи той. 

"Този скандал с теча на данни накара властта да обърне внимание на това колко са защитени данните ни, а опасността е много по-голяма отколкото си представяме", каза още Радулов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му почти навсякъде, в разрез със закона, се иска копие на личните ни карти. Той определи като скандален факта, че изтеклите от НАП данни са били групирани и разделени по някакви определени принципи. 

Проф. Радулов подчерта изключително голямата нужда от създаване на самостоятелна структура за киберпрестъпления, за което годишно ще са нужни 10-15 млн. лв.   

"Проблемът е, че има специални служби, които трябва да отговарят за киберсигурността, но те се състоят само от няколко души и те получават заплати 7-8 пъти по-ниски от IT специалистите. Адекватното възнаграждение трябва да 6-7 хил. лв.", коментира събеседникът на Ганиела Ангелова. 

В родните структури компютрите се сменяли, когато се счупят, а всеки компютър остарява морално след 6 месеца, обясни още той.

Радулов е на мнение, че заради голямата конкуренция софтуерните компании пускат на пазара много приложения без те да са добре защитени, а в следващите 10 години границата между реалното пространство и виртуалното ще се размива все повече и ще става силно уязвима за престъпления.

"Щом имаме за всичко друго пари, значи можем да намерим и за киберсигурност. Без мерки щетите ще са огромни, а ние сериозно подценяваме ситуацията", каза още Радулов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback