Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Машинното гласуване било панацея за решаването на изборните проблеми

122 депутати гласуваха "за" премахването му на местния и парламентарния вот

16.07.2019 | 20:37 Редактор: Ралица Братанова
Машинното гласуване било панацея за решаването на изборните проблеми

Без машинно гласуване на местните и парламентарни избори. Това решиха депутатите на извънредното си заседание, което продължи повече от 3 часа.

122 депутати гласуваха "за" премахване на машинното гласуване, 96 бяха "за" въвеждането му, а един се въздържа.  

"Машинното гласуване е панацея за решаването на изборните проблеми в страната, но и една технология, която може да ни помогне да елиминираме човешкия фактор при броенето на бюлетините и отчитането на гласове", коментира социологът Цветозар Томов в "Денят ON AIR".

По думите му сегашната система, по която се обработват изборните резултати, има един основен недостатък и той е, че резултатите се отчитат от преуморени и недобре образовани хора. 

Според него, ако искаме да цивилизоваме изборния процес, трябва да се справим с проблема с броенето на гласове и машините могат да елиминират техническите грешки на избирателя.

Той е на мнение, че освен това има много случаи, в които бюлетините се правят недействителни умишлено от хора, работещи в избирателните секции.

Томов обясни, че машините могат да помогнат на изборния процес, но зависи от какъв тип са. Ние използваме такива за електронно записване.

"Този тип устройства са свързани с гафове в други държави. За електронното записване се използва клавиатура, бутони, машината трябва да го запише и да издаде контролна разписка. Те са по-податливи на хакерски атаки, поне такъв е световният опит", обясни социологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в същото време навлизат друг тип устройства - системи за оптично сканиране.

"При тези за оптично сканиране вотът на избирателя може да бъде подаден от хартиена бюлетина, която машината да разпознае като маркирана, да обработи и да съхрани в отделна кутия като избирателна урна. Първо, са по-сигурни. Второ, дават избор на избирателя да гласува както е свикнал", уточни Цветозар Томов.

Той коментира и промяната в размера на субсидията, която ще получават партиите за действителен глас. Според него един лев е твърде малко, за да могат партиите да имат нормални възможности да развиват своите дейности.

Относно предстоящите местни избори социологът прогнозира балотаж в столицата.

"В София при очевидния спад на подкрепата за ГЕРБ, а може би за госпожа Фандъкова, за пръв път от 2005 г. ще има балотаж. Но ГЕРБ ще остане първа политическа сила, това е почти сигурно", заяви Томов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК