Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафир Зарков: Изпитваме сериозен недостиг на кадри в транспортния сектор

Общинският съветник от ГЕРБ обясни причините за увеличение на заплатите на шофьорите

11.07.2019 | 21:02 Редактор: Зорница Костадинова

Заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт ще се повишават с по 10% през следващите 3 години. Това се договориха кметът Йорданка Фандъкова, директорите на транспортните дружества и синдикатите.

До увеличението на заплатите се стигна, след като шофьорите заплашиха с протести заради лошите условия на труд.

"Изпитваме сериозен недостиг на кадри в тази сфера. Този проблем не е само за София, в България не достигат хиляди шофьори. Поради тази причина предприехме тези действия, в резултат на което в настоящия момент има около 50 нови постъпили шофьори", обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

По думите му при приемането на документа за тригодишната програма за нарастване на доходите в транспортния сектор в София, подкрепа са изразили всички политически сили, с изключение на БСП.

Според него социалистическата партия винаги се е опитвала да създаде напрежение, особено когато е в предизборна обстановка.

"С тази неподкрепа очакванията са, че ще продължат да търсят несигурност в сектора и да провокират напрежение сред работещите", смята Зарков.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че са подменени на 90 процента всички автобуси, с нови от високоекологичен клас, както и е близък процентът на новите тролейбуси.

По думите му за модернизацията са инвестирани над 300 милиона общински и европейски средства.

Относно строежа на третия метродиаметър, общинският съветник от ГЕРБ посочи в студиото на "Денят ON AIR", че се развива изключително интензивно и до края на годината се очаква стартиране на първите 8 км.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК