fallback

Арт фалшификати заливат света! Как да ги разпознаем?

Дори специалистите често биват подлъгвани

28.06.2019 | 20:45 Автор: Василена Василева

Фалшификати вместо оригинали. Дори специалисти биват подлъгвани. Как да разпознаем автентичността на творбите?

Преди около седмица галерия "Структура" обяви, че изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" представя почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството между двете световни войни. Те са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев. Познавачи и изкуствоведи обаче заявиха, че голяма част от платната не били автентични.

Една от картините, например, за която се твърди, че е подписана от Сирак Скитник, се оказва илюстрация към издание на книгата "Кама Сутра" от 2012 г. 

Притежателят на картините и екипът на галерията обявиха, че са жертва на измама от страна на недобросъвестни продавачи, но и ще сезират прокуратурата.

"Фалшивите произведения на изкуството стават все по-голям проблем за музеите и галериите по света. Много от тях се появяват в изложби и в частни колекции. Оказва се, че често става въпрос за пари. А за да бъдат разкрити в днешни дни, на първо място трябва да започнем да разчитаме повече на дигиталните технологии", коментира в студиото на "Денят ON AIR" Иван Кристоф, по-известен като човекът-паяк.

Той допълни още, че печалбата не е единствената причина, която мотивира професионалните фалшификатори. 

"Някои от най-добрите между тях се опитват да създадат авторски произведения, но не успяват да получат признание. Обикновено фалшификаторите са художници или реставратори, което ги прави много квалифицирани – те познават технологията, която се използва за идентифициране на произведения на изкуството", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback