Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Икономист: С намаляване на ДДС-то крайният потребител пак ще остане ощетен

Според проф. Боян Дуранкев плоският данък трябва да бъде премахнат

10.06.2019 | 20:30 Редактор: Зорница Костадинова
Икономист: С намаляване на ДДС-то крайният потребител пак ще остане ощетен

От ДПС подготвят законодателни промени, с които да се намали ДДС-то на хляба, лекарствата и книгите. Също така предлагат и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни.

Нужна ли е тази промяна и ще доведе ли до намаляване на цената за крайния потребител, а не за търговеца? Темата коментира икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Крайният потребител пак ще бъде ощетен. В момента, след 30 години преход, ние се намираме на дъното на доходите за голямата част от хората и на върха на доходите за друга част от хората", посочи Дуранкев.

Той отбеляза в студиото на "Денят ON AIR", че България е страната, в която от 2010 година насам неравенството нараства най-бързо. 

По думите му плоският данък е един от най-лошите, които са били измисляни в света и не е повлиял на икономиката.

Дуранкев е на мнение, че българските политици трябва да взимат пример и да последват идеите на политически лидери като Меркел и Макрон за такива ситуации, за да има резултат. Според него България се нуждае от цялостна данъчна реформа.

По темата за намаляването на партийната субсидия той коментира, че 1 лев стига на българските политици да вършат добра работа.

"Милионерските партии си пазят монопола. Интересно какво ще правят депутатите в Европейския парламент?", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му намаляването на партийните субсидии е добър ход, а премахването им ще бъде още по-добър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК