Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сделка за F-16 ще има, как обаче ще се развият събитията след това?

Ще бъде ли интегриран новият изтребител във въоръжените ни сили ефективно?

07.06.2019 | 20:13 Редактор: Василена Василева
Сделка за F-16 ще има, как обаче ще се развият събитията след това?

България ще трябва да плати изтребителите F-16 наведнъж, а не разсрочено, каквато беше идеята на правителството до момента. Финансовият министър Владислав Горанов обаче каза по-рано днес, че страната ни може да си позволи това.

"Тази новина преди всичко е сигурен индикатор, че споразумение между България и САЩ ще бъде подписано. Можем да разчитаме, че след това ще започне процес за придобиване на F-16. А след това идва въпросът има ли държавата ни необходимата организация това да се случи по най-ефективния начин и новият боен самолет да бъде интегриран във въоръжените ни сили", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на отбраната и директор в НАТО Велизар Шаламанов Велизар Шаламанов.

60 дни е срокът, в който България трябва да приеме офертата на САЩ. В този период има възможност да бъдат конкретизирани периметри в обхвата на пакета, т.е. - цената.

"Ако този 60-дневен период бъде надхвърлен, тогава процесът ще трябва да започне отначало. След изявлението на финансовия министър Владислав Горанов днес обаче, смятам, че правителството е готово да сключи сделката. По-важното е как ще се развият събитията след като договорът бъде подписан", каза още Шаламанов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че работата, която трябва да свърши страната ни, за да бъде максимален ефектът от вложените средства, е сериозна. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК