Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Превъоръжаването на България не можело да става на парче

Велизар Шаламанов: Много е важно да бъдат закупени пълните възможности на F-16

20.05.2019 | 20:44 Редактор: Зорница Костадинова
Превъоръжаването на България не можело да става на парче

Очаква се окончателният договор за доставката на изтребителите F-16 да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента. Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител обаче, не са изгодни.

Според военния министър Красимир Каракачанов заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Да очакваме ли в такъв случай сделка за изтребителите до юли? Темата коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"С придобиването на този самолет започва трансформацията на въоръжените ни сили. Въпросът с парите е много важен, но той е на второ място, след концепцията за цялостната трансформация и ако този проект продължи да се бави, се забавя цялостната промяна във въоръжените сили", посочи пред "Денят ON AIR" той.

По думите му, за да е пълен пакетът на F-16, това означава и нови тримерни цифрови радари, системи за опознаване и за предаване на данни и др.

Според него от изключителна важност е при придобиването на изтребителите да бъдат закупени пълните му възможности, тъй като това е била основната стратегическа причина за избора им.

Шаламанов допълни, че придобиването на самолетите означава повишаване на доверието към България.

"Постоянното ескалиране на изискванията забавя процеса", допълни пред Bulgaria ON AIR бившият министър. Той е на мнение, че пакетът е достатъчен за това, от което България има нужда.

А на въпрос дали САЩ биха направили компромиси с условията, той отговори така:

Ние знаем в детайли какви са изискванията от страна на Съединените щати и не трябва да се правим на изненадани. Това, което ни предлагат, си заслужава цената.

Според Шаламанов бъдещето на Българската армия е в многонационални формирования, но за това трябва нова техника и добра подготовка.

 Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК