fallback

Скоростно правораздаване вместо промяна на законите, поиска бивш зам.- министър

Явор Хайтов поздрави прокуратурата за работата ѝ по жестокото убийство на Виктория Маринова

22.04.2019 | 21:14 Автор: Зорница Костадинова

30 години затвор за Северин Красимиров, обвинен в убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Това реши съдът в Русе. Справедлива ли е присъдата му, както и възможно ли е да се върнат средствата на жертвите на ало измамниците - коментира бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов.

"Той получи максимално строго наказание. Магистратите да приложат закона такъв какъвто е. Те нямат законодателна инициатива да го променят. Чух, че днес от залата, когато прокурорът е посочвал доказателствата, вследствие на които се е получила присъдата, много от хората не са издържали на такова зверство", посочи Хайтов.

В отговор на въпрос възможни ли са законови промени, чрез които да нямат право на съкратена процедура за извършители на убийства по такъв жесток начин, той заяви:

"За всеки един случай да се иска промяна на закона едва ли е толкова правилно. Просто законът е такъв. Той трябва да се приложи. Аз искам да поздравя българската прокуратура, защото в рамките само на 5 месеца успяха да съберат достатъчно годни доказателства, за да се получи една такава присъда".

Хайтов допълни, че българските служби са доказали, че успяват когато искат да работят. Според него по-важно е да има скоростно правораздаване, отколкото промяна на законите.

Разговорът засегна и горещата тема за ало измамниците. Хайтов посочи пред Bulgaria ON AIR, че МВР е закъсняло в този случай. По думите му е възможно да има служители от вътрешното ведомство, които да са се подложили на корупционни практики в тази ситуация.

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" е на мнение, че в информационен план медиите ясно трябва да заявят на възрастните хора да не вярват толкова лесно на такива обаждания.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback