Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Събитията в Македония са определящи за бъдещето на Европа, отбеляза експерт

Те ще повлияят трайно на ситуацията на Балканите, коментира доц. Спас Ташев в "Денят ON AIR"

22.04.2019 | 21:00 Редактор: Василена Василева
Събитията в Македония са определящи за бъдещето на Европа, отбеляза експерт

Резултатите от преброяването на бюлетините от вчерашния първи тур на президентските избори в Северна Македония сочат, че на балотаж един срещу друг застават кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

"Събитията в Македония са част и от бъдещето на България. Те трайно ще определят както ситуацията на Балканите, така и в Европа. На изборите, които ще се проведат на 5 май, е повече от ясно, че албанците ще бъдат факторът, който ще наклони везните в една или друга посока", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина доц. Спас Ташев.

Първият кръг от президентските избори премина с най-ниската избирателна активност в сравнение с предходни такива за държавен глава.

Според доц. Ташев докато Русия активно работела за защитата на собствените си интереси, България не правела нищо по въпроса за постигането на целите си.

"Управляващите трябваше да се замислят, че няма да стигнат доникъде с решаването на историческите въпроси посредством подхода, който са си избрали към югозападната ни съседка", допълни още той.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Ташев подчерта, че въпреки, че през последните години ситуацията в Македония се е променила, към ден днешен няма как да говорим за завръщане към трайни приятелски взаимоотношения.

За да бъде избран новият държавен глава на Република Северна Македония, ще трябва да гласуват повече от 40% от регистрираните гласоподаватели, т.е. 723 253 избиратели. 

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК