Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Депутат от БСП: Здравеопазването е социална сфера, а не бизнес

Проф. Михайлов смята, че увеличението на заплатите на медиците не решава проблемите

11.04.2019 | 20:59 Редактор: Зорница Костадинова
Депутат от БСП: Здравеопазването е социална сфера, а не бизнес

Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. По този начин стартовата заплата на медиците става 950 лева. Парите ще се дадат под формата на субсидии за болниците.

Здравните работници не са доволни от решението и настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати.

А дали това искане ще оправи проблемите в здравеопазването, коментар в студиото на "Денят ON AIR" прави депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Той поясни, че увеличение на заплатите още не се е случило, а до този момент само е обещано. 

По думите му отпуснатите пари от МС не решават основния проблем, който е достойно заплащане на специалисти от здравеопазването. 

Депутатът заяви, че от две години БСП говори за тези проблеми като политическа сила, но никой не иска да отстъпи от това статуквото, което обслужва определен кръг от хора.

"Като теглим чертата няма ефективно здравеопазване, има половинчати мерки, има институции на ръба на фалита, има благи приказки, след които избухващи протести, подаване на оставки, гасене на пожари из страната и приказки, които не отговарят на сериозната проблематика в здравеопазването и пътища, по които тя може да бъде решена", посочи Михайлов.

А според него решенията са реална оценка на дейността - сферата, в която се занимава здравният работник, рискът, който поема, квалификацията, която има, часова заетост. Той изказа възмущение, че вместо здравеопазването да бъде социална дейност, в нашата страна е превърнато в бизнес, о който страдат и специалистите и пациентите.

Професорът е категоричен, че за промяната в здравеопазването ни, трябва да бъде направен надпартиен държавен модел, взаимстван от световно съществуващите модели. 

Той сподели пред Bulgaria ON AIR, че мястото на БСП е извън парламента, който е изгубил доверието на гражданите.

На въпроса какво ще прави партията след евровота, Михайлов заяви:

"Това ще реши Националния съвет и изпълнителното бюро на партията. Ние ще търсим подкрепа не само от нашето твърдо ядро, а от много повече избиратели". 

 Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК