fallback

Ивайло Калфин: Вдигането на минималната пенсия е нечестно и вредно

Връщането на тавана и неодстигането на коефициент 1,5 ощетяват хората, категоричен е бившият социален министър

20.03.2019 | 21:10 Автор: Бойко Димитров

Вдигането на минималната пенсия няма да бъде честно. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в "Денят ON AIR". Според него, ако минималната пенсия бъде повишена, това ще бъде в ущърб на хората, които са се осигурявали на повече пари.

Калфин също така сподели, че има две промени в пенсионната система, които ощетяват гражданите. Първата е таванът на пенсиите, който бе върнат наскоро от правителството, а втората - коефициентът за стаж, който все още не е достигнал ставка от 1,5, както бе планирано.

"Държавата не преизчислява парите за пенсиите, а ги харчи за друго. Това са 700 милиона лева. Ако се вдигне минималната пенсия, няма да бъде честно. Вдигането е вредно. Това изкривява цялата система, тъй като едни ще бъдат ощетени за сметка на други. Хора, които взимат минимална пенсия, ще се приравняват с тези, които са се осигурявали на много по-големи заплати. Тези, които взимат минимални пенсии и трябва да поучават тези пари, могат да ги взимат като социална помощ. От общо четири промени в пенсионната реформа, две отпаднаха. Две от тях обаче ощетяват гражданите. Ощетяват всички, които тази година трябва да се пенсионират и тези, които работят и им предстои да се пенсионират. Едната промяна е с връщането на тавана - от тази година отпада таванът на пенсиите. Втората е свързана с коефициента за година стаж, който трябваше постепенно да достигне до 1,5. Това не е самоцелно, а защото идеята беше човек да взима между 60 и 70% от заплатата си, когато се пенсионира. Сега обаче те са обречени да взимат 40%", обясни Калфин.

Бившият министър допълни пред Bulgaria ON AIR, че в момента субсидията от дъжавния бюджет за пенсионния фонд е около 3,8 милиарда лева, което е с близо 200 милиона по-малко от 2015 година. 

"Правителството си спестява между 800 милиона и милиард от пенсии. През 2015 година бяха дадени 8 млрд. за пенсии годишно. Четири от тях бяха от държавния бюджет. През 2019 г. сумата е 9,5 милиарда, но субсидията е 3,8 млрд. Тези милиони са пари, от които могат да бъдат преизчислени пенсии на много хора. Ако бъде взет средният осигурителен доход и се преизчисли, хората ще взимат по-големи пенсии. В момента имаме около 2,2 милиона пенсионери, като пполовината от тях взимат средно по 200 лева", добави Калфин.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback