Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проблемът на пенсионната система са изборите, заяви Иван Нейков

Дупката в НОИ продължава да расте, каза бившият социален министър

01.03.2019 | 20:20 Редактор: Иван Берберов
Проблемът на пенсионната система са изборите, заяви Иван Нейков

Ще има ли щети от новата формула за изчисляване на пенсиите? 

"Никой не знае колко хора ще бъдат ощетени. Всъщност до 2000 година изчисляването на пенсиите се определя така: Работиш 30-40 години, от тях се взимат последните 15 години, ти избираш 3 последователни години от този период и на базата на тях се определя пенсията ти. Независимо какви осигуровки си имал в другите години. Сега всеки лев е от значение за размера на пенсиите. След време ще има хора, изцяло със стаж от 2000 година насам. Дотогава ще има една междинна група", отбеляза бившият социален министър Иван Нейков.  

Нейков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че големият проблем на българския пенсионен модел са изборите. 

"Правим избори през 2 години – всеки обещава, а после никой не е доволен. Дупката в НОИ е все така голяма. Създадохме усещането, че инвалидната пенсия е изкупуване на вината на обществото", подчерта бившият министър.

Според него първата грешка на новата формула е, че хората не бяха информирани. По негови думи трябвало да има много по-голяма информационна кампания. 

"Можеше да се изчислява пенсията с тези 3 години и без тях – което е от по-голяма полза на човека, това да бъде. И това не стана. Две неща направихме грешно: Липсата на информационна кампания, както и че пенсионната възраст се увеличи, а нито една от позитивните промени не остана. Така хората си мислят, че някой променя правилата по време на играта. Трябва да се даде свобода на хората коя формула да се приложи за тяхната пенсия", посочи гостът в "Денят ON AIR".

Харесайте ни във Facebook ТУК