Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тихомир Безлов: Бареков е замислен като катализатор

Конструкторите на „България без цензура” предпочитат да отидат на избори сега, коментира експертът

26.02.2014 | 21:07 Редактор: Мариета Иванова
Тихомир Безлов: Бареков е замислен като катализатор

Бареков е замислен като катализатор, коментира в ефира на Bulgaria On Air Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Структурите на партията на Бареков се опитват да повишат присъствието му в парламента. Да постигнат едно по-редовно, по-видимо присъствие”, заяви експертът.  По думите му това е опит за „форсиране на ситуацията”.

Той допълни, че хората зад „България без цензура” предпочитат да отидат на избори сега, когато има проблеми в дясното пространство и при националистите, в сравнение догодина след една тежка зима.

Безлов подчерта, че първите изказвания на Бареков са, че ще чака евроизборите. „Конструкторите му не биха рискували да отиде на избори, ако не са сигурни, че може да замени „Атака”, заяви Безлов. По думите му обаче един значим процент от структурите на ДПС и БСП не биха отишли на избори сега.

Що се отнася до АБВ, Безлов заяви, че все още много малко се знае за потенциала на формацията на Георги Първанов.

„Има няколко структури в БСП, за които знаем, че не са съгласни с БСП. Но там има традиция да не се сменят лидерите. Структурите са лоялни към лидера. И тези, които се опитват да критикуват лидера си през последните 20 -25 години, не са имали успех”, коментира експертът. По думите му разцеплението в БСП не е толкова лесно.

При АБВ очевидно става дума за много опитни политици, които правят много предпазливи стъпки, коментира още Безлов.