Арх. Шишков: Станаха известни покрай президента, обърнаха се срещу него и сега плащат сметката

Магистралите се строяха на парче, заяви бившият регионален министър

13.06.2024 | 20:50 Редактор: Беатрис Младжова

"Президентът никога не е имал партия. Oпределени хора се възползваха от това, че са станали известни покрай президента, затова че са били поканени като министри и са направили собствен политически проект, и се обърнаха срещу президента. В момента те плащат сметката за този проблем. Дали президентът ще направи партия, много хора ми го задават този въпрос. Много хора търсят решение, защото ние всички искаме да живеем по-добре и не само с обещания, а с действия", коментира бившият регионален министър арх. Иван Шишков за "Денят ON AIR".

Според него са нужни повече експерти в политиката, които да работят с ясна цел.

"Нашият служебен кабинет беше експертен, но с много ясен политически субект, който стои зад кабинета. Ясният политически субект е президентът, той е назначил този кабинет, той стои с неговото име зад кабинета и той работи в полза на държавата и работи така, че наистина да направи нещо - и то нещо смислено в някакъв хоризонт напред. Кабинетът има ясна политическа цел, но тя се случва с експерти", обясни Шишков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в регионалното министерство във времето назад не се е работило задълбочено експертно. Имало е някаква ясна политическа цел да се строят магистрали.

"Магистралите се строяха на парче. Магистрала "Хемус" се превърна в илюзия, защото така я намерихме. Нямаше хоризонт да се строи. Ние не сме спрели нито един строеж. Ние сме завършили всички строежи на "Хемус". Проблемът е, че или даваме тежест на политиката, или на експертността. Един човек преди да стане политик, трябва да е експерт", коментира гостът.

Арх. Шишков отбеляза, че служебното правителство на Радев е изпълнило задълженията си въпреки изтичащите срокове.

"Най-вероятно те ще направят опит да нарекат едни политици от техния втори ешелон "експерти". Експертното правителство на Радев се знаеше кой го е назначил. Всички работихме, защото имахме ясна цел. Освен че трябваше да вършим неща за България, трябваше да ги свършим в стресова ситуация, защото за много неща изтичаха сроковете. Омръзна ни политиците да се замерят със собствените си неуспехи. Всички проекти, които бяхме наследили, сме ги завършили в срокове, но на практика страдаме ние. Трябва някой да се хване и да свърши всички тези проблеми", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.