Ще доведе ли дясната вълна в Европа до трусове и верига от избори?

Последствията от изборите за ЕП коментираха Валерий Тодоров и Чавдар Стефанов

11.06.2024 | 11:37 Редактор: Деси Николова

Франция отива на предсрочни избори, белгийското правителство също подаде оставка, а партията на словашкия премиер Роберт Фицо претърпя загуба от опозицията в Словакия. 

"Трусовете тепърва предстоят. Нека да добавим, че опозицията в Германия също поиска предсрочни избори. Вероятно ще наблюдаваме верига от задаващи се избори, които трябва да наместят картината. Реално малко са щастливите от евровота, въпреки че Европейската народна партия доминира. Трябва да отбележим, че гледайки статистиката от предишните избори, почти всички партии са загубили гласове", коментира журналистът Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин". 

По негови думи голямата изненада от тези избори са гласовете, които са набрали десните партии, но иначе изненада от самата им поява няма, тъй като наблюдаваме очаквана дясна вълна.

"За мен трусове няма да има, освен в страните, които са тясно свързани с вътрешната политика на тези страни, както започна с Нидерландия, където радикалната десница загуби. Освен това беше отправено предупреждение за съставяне на правителството на страната. Същото е и във Франция, където пък имат извънредни избори. Нещо подобно се случи и в Унгария, а другото е в Австрия, но те решават по-скоро вътрешни проблеми. Главното е, че Европейският съюз излиза обновен и без значими промени", заяви журналистът Чавдар Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него не може да се говори за навлизането на крайна или радикална десница в Европейския парламент.

"За реакциите носим вина и ние медиите, тъй като се стоварва едно очакване. Започваме отново да преекспонираме. Тези десни партии в различните страни просто са много различни. Различни са приоритетите, които те си поставят, а и както виждаме, въпреки популизма, те все пак предпазливо работят с онова, което можем да наречем общоевропейска политика", каза Тодоров.

Стефанов поясни, че причината зелените партии да са загубили на този вот е нагласата на обществото към по-екологични приоритети.

"Направете една анкета из София: "Вие бихте ли се отказали от колата си, понеже въздухът се замърсява?". Колите в София са ужас, предимно дизел, и то повечето големи. И майките да питате с децата ще кажат "общината да ни осигури чист въздух, но ние не можем да се откажем от колите", и те имат по две три коли. Затова загубиха зелените, защото поставиха този въпрос", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.