Приключи процесът по удостоверяване на машините за изборите

Тече изграждането на софтуера, който ще се инсталира на устройствата

25.05.2024 | 12:26 Редактор: Тодор Петров

Приключи процесът по удостоверяване на машините за вота 2 в 1 на 9 юни. Това съобщиха от Министерството на електронното управление. В момента там тече изграждането на софтуера, който ще се инсталира на устройствата за гласуване.

Точно в 11 в контролирана среда започна процедурата на Централната избирателна комисия, по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване за предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент и за народни представители. Процесът може да се наблюдава в реално време на място в обособена за целта зала. След като приключи, ще бъде издаден и така нареченият Хешкод, който се отпечатва на всичко бюлетини. 

Близо 10 хиляди са машините за вота. 9500 за гласуването в България, останалите за секциите в чужбина. На част от тях обаче ще може да се гласува само за единия вот. 

В полунощ изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Избирателите, които искат да упражнят правото си на вот, трябва да подадат заявление в администрацията по настоящ адрес или онлайн чрез електронната страница на дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО). Това не важи за студентите, които могат да упражнят правото си на вот срещу предоставяне на заверена студентска книжка и попълване на декларация на място.

Днес изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна секция за гласоподавателите с трайни увреждания.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа