Наркооранженията в "Орландовци": Една от най-големите, следена от месеци

Мащабни спецакции се проведоха в няколко столични квартала, задържани са десетки

22.05.2024 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

Мащабни спецакции в София срещу разпространението на наркотици и купения вот. Няколко столични квартала осъмнаха под полицейска обсада, а разследващите разбиха най-голямата наркооранжения за канабис у нас в последните години.

Квартал "Христо Ботев" осъмна под масирано полицейско присъствие. Разследващите се отзовават на сигнали за продажба на вот. 

"Данните, с които разполагаме от оперативни информации, е че един глас се търгува между 50 и 100 лв. В едно от жилищата намерихме списъци с имена, съответни суми и телефонни номера. Доста голямо количество акцизни стоки, необлепени с акцизен бандерол. Лицето е криминално проявено, но към настоящия момент не си спомням при предишни избори да сме правили претърсване във връзка с неговата дейност", съобщи СДВР главен комисар Любомир Николов.

Майката на един от арестуваните твърди, че проверки в дома им се извършват преди всеки вот. 

Задържаните са общо 26. На различни адреси са открити списъци, но не само. Наркотици, фалшиви документи и акцизни стоки без бандерол са сред иззетите по време на акцията. 

Още трима закопчаха с белезници в кв. "Орландовци". Там акцията е по сигнал за наркооранжерия в къща. Мащабите на находката обаче се оказват големи. 

"Натъкнахме се на едно високотехнологично съоръжение, което е изключително сложно и с най-високия клас техника и технически средства, които се ползват при отглеждането на наркотични вещества. Групата работи от доста време, количествата са изключително големи - 2700 растения в различен стадий на растеж. Това е изключително голяма лаборатория, наблюдаваме я от три месеца", съобщи директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков.

Лабораторията е оборудвана със специални филтри, които не позволявали на живеещите в района да усетят миризмата от растенията. След разбиването ѝ обаче тя можеше да се долови на метри от къщата.

"Самият факт, че те имат растения на различна възраст, т.е. от най-малки до такива, които дават плод, говори, че те са производители, както и фактът, че имат сухо вещество, готово за пласиране", обясни зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Тепърва ще се установява дали замесените са търгували с канабиса на едро или са го пласирали чрез свои дилъри. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.