Между 50 и 100 лв. е цената за купен глас, МВР задържа двама, обявени за издирване

Калин Стоянов поясни, че има 62 сигнала за нарушаване на изборния процес

21.05.2024 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова
Между 50 и 100 лв. е цената за купен глас, МВР задържа двама, обявени за издирване

Към днешна дата има постъпили общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес, образувани са 26 досъдебни производства. Според данните от Географската информационна система "Изборни процеси" най-много са сигналите на територията на областите Бургас и Варна. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той поясни, че между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.

А в резултат на специализираната полицейска операция срещу купения вот и конвенционалната престъпност, проведена днес във Варненска област, са образувани 45 досъдебни производства, като 12 от тях са за престъпления против политическите права. Извършени са процесуално-следствени действия на 14 адреса, иззети са множество списъци, дебитни карти, мобилни апарати, финансови средства, както и количества наркотици.

В рамките на акцията са установени двама души, обявени за издирване, за единия от които има издадена Европейска заповед за арест, каза накратко вътрешният министър резултатите от полицейските действия, реализирани на база получени оперативни сигнали.

Министър Стоянов потвърди, че служители на СДВР са задържали издирван мъж, изтърпявал присъда "лишаване от свобода" в Централния софийски затвор, но не се върнал от отпуск. В резултат на бързи оперативни действия, предприети по постъпили тази нощ сигнали, полицаи са локализирали и арестували беглеца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR