"Изборни туристи" в Белово - кандидат за кмет, който никой не познава

Получил само 1 глас

03.11.2023 | 19:21 Редактор: Толя Стоянова

Няколко са населените места в община Белово, в които в избирателните списъци са се появили нови членове. Регистрациите им обаче са направени в необходимия 6-месечен срок. Според списък, с който екипът на Bulgaria ON AIR разполага, 18 човека са допълнени в избирателния списък в село Голямо Белово, в което постоянно живеещите са около 300 човека. Сред така наречените "изборни туристи" се оказва дори кандидат за кмет, който получил само 1 глас на първи тур. 

Сред новорегистрираните жители се оказва дори кандидатът за кмет Станчо Станчев, който никой в селото не познава. Живеещите в съседство са категорични, че такъв човек не познават. 

Натъкнахме се на още един съмнителен адрес. Според избирателните списъци в село Голямо Белово на този адрес живеят 8 човека, днес обаче екипът ни не можа да се срещне с нито един от тях.

"В къщата отдавна не живее никой", потвърдиха живеещи в квартала.

По неофициална информация общият брой на новите избиратели в общината е 231 човека.

"ОИК не разполага с такива данни. Ние разполагаме само и единствено с имащите право на глас в изборния ден, съгласно избирателните списъци", коментира председателят на ОИК Белово Мария Тодорова-Митова.  

В Голямо Белово не успяха да изберат кмет на първи тур от местните избори. Разликата между първия и втория кандидат е само 2 гласа, затова хората в селото се притесняват, че именно така наречените "изборни туристи" ще определят новия им кмет.

От Областната администрация в Пазарджик пък съобщиха, че по случая е назначена проверка, съгласно разпоредбите на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. След приключването ѝ ще бъдат обявени и резултатите.

Вижте повече в репортажа на Ангел Узунов.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Време е Коце да се сбогува с кметския трон!!! Сигнализирай за неуместен коментар