"Аз гласувам за теб, ти ме наемаш на работа": Ще се отметнат ли от обещанията си кметовете?

Коментар на изборите от Георги Ангелов и Любомир Дацов

29.10.2023 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова

Ще трябва да видим някакви коалиции, защото нито една партия няма да има самостоятелно управление. Ако няма коалиция - всеки път ще бъде на кантар. Но след това много от амбициозните обещания струват пари. Трябва тези пари да се намерят отнякъде и тук вече идва въпросът откъде и по какъв начин ще се вземат парите, за да се оправи инфраструктурата, или тротоарите, или детските градини. Това каза икономистът Георги Ангелов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му такива решения се взимат в началото на мандата.

"Тази кампания беше много бледа от гледна точка на стратегическа визия и на конкретни решения, особено такива, които са по-дългосрочни, включително и в София, където кампанията трябваше да бъде много по-различна. Ако погледнем и останалите градове в страната - дискусиите бяха около контрола, евентуално "зелената" политика. И смятам обратно на Георги - ще бъде относително лесно. Ще бъде лесно да се отметнат от обещанията си, защото почти всички бяха с много общи обещания" , подчерта финансовият експерт Любомир Дацов.

Той припомни, че все пак трябва да изчакаме да видим какво ще се случи и с общинските съветници.

"Има градове, които си живеят така от години - има хора, които балансират нещата и ако ги погледнете, почти навсякъде са намесени в икономиката на отделните общини. Така или иначе почти никой важен въпрос не беше засегнат - данък "Смет" спомняте ли си някъде да беше коментиран - това е стратегически въпрос, който 20 години не се решава. Ако нещо касае хората в един голям град, то именно това е този въпрос. Някой повдигна ли въпроса как ще се финансира София, защото тя има огромна дупка в капиталовите си разходи", категоричен е Дацов.

Ангелов смята, че лесната част е да се осигурят парите, но по-трудната част е какво точно да се направи с тях.

"В общините казват, че докато не получат пари, те няма да правят проекти. Малко слагаме каруцата пред коня, разбира се, че общината трябва да има проект. Държавата трябва да знае какво иска да прави, да докаже, че това е важно, след това да получи парите и да го завърши. А те казват: "Дайте парите, после ще мислим". С това мислене в общините имат 2 млрд., които са отпуснати по български и европейски програми, стоят по техни целеви сметки, но те не могат да похарчат, защото не могат да си управляват проектите", поясни икономистът.

Той бе лаконичен, че не може да се дадат пари за магистрала, която дори не се знае къде ще мине.

"Въпросът с фискалната децентрализация на общините е много сложен. Това е един много стар въпрос, който опира до това готови ли са и имат ли капацитета общините да се справят с това нещо. Истината е, че България е достатъчно малка държава, където силната фискална децентрализация не е фиктивна. Същото нещо е и за София, където много от кандидатите говореха за децентрализация и отиване към районите, но истината е, че ако правиш истинска децентрализация в столицата, трябва да избираш и район на общински съвети, част от тях дори не са си го помислили това нещо", коментира още Любомир Дацов.

Той е на мнение, че има няколко общини, които биха спечелили от фискалната децентрализация, но има и общини, които могат да фалират: "Около 50 общини в момента не трябва да съществуват на база на самите закони, които има."

"Има общини, където общината е най-големият работодател, то няма други бизнеси. Общината наема половината хора, става така: "Аз гласувам за теб, ти ме наемаш на работа". Това обезсмисля цялата логика. Общините, където има проинвестиционна политика, там се развиват много по-добре", сподели Георги Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR