ЦИК съобщи за десетки нарушения и сигнали, най-активни са хората в Болярово

Най-ниска избирателна активност се отчита в Пловдив

29.10.2023 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова
ЦИК съобщи за десетки нарушения и сигнали, най-активни са хората в Болярово

България избира новата местна власт. Вотът протича на фона на грандиозен скандал, заради който беше решено - гласуваме само с хартия. Машините останаха в запечатани складове. Всички, замесени в аферата, станала известна като "Кодгейт", призоваха, въпреки тежките политически престрелки, българите да отидат до урните.

Късно вчера стана ясно какво точно се съдържа в доклада на ДАНС, заради който Централната избирателна комисия се притесни, че машинният вот може да бъде манипулиран. Според премиера докладът е манипулативен.

Денков обяви, че кабинетът ще гласува оставката на заместник-председателя на Агенцията, изготвил становището. От ДАНС мигновено обявиха - Деньо Денев не е подавал молба за напускане на поста. Административният съд също вече е сезиран. Той трябва да се произнесе има или не достатъчно основания машинният вот да бъде отменен. Това ще се случи чак след края на първия тур. Изборният ден започна точно в 07:00 ч. и приключва в 20:00 ч. Над 15 000 полицаи охраняват изборните секции.

По данни на ЦИК към 12 часа избирателната активност е малко под 14%. За сравнения, на последния вот - предсрочният парламент от 2 април, към този час тя е била 9%, или с 5 пункта по-ниска.

Най-активни са в Болярово, където 33,9% от хората вече са гласували, а най-малко пуснати бюлетини има в Пловдив, където избирателната активност е 7,25%.

"Постъпили са 15 жалби и 31 сигнала, като независимо от това как са озаглавени, в повечето случаи касаят нарушения според избирателите, техни права, как да гласуват. Тези жалби се изпращат на общинските избирателни комисии, за да се произнесат", поясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Има и жалби за това, че членове на секционни избирателни комисии не са били назначени, но от ЦИК са решили проблема.

"Не очакваме проблеми при преброяването, вчера сме изпратили оказания до общинските избирателни комисии, които трябва да са предадени на секционните избирателни комисии в днешния ден", допълни Матева.

Снимка: БГНЕС