Населението ни се топи - ето как може да обърнем негативната тенденция

Александра Равначка и Росица Стелиянова с адекватни предложения за решаване на проблема

29.10.2023 | 11:53 Редактор: Тодор Петров

Малко над 6,5 млн. е населението на България, според последното преброяване на Националния статистически институт. В периода между последните две преброявания населението на страната е намаляло с над 840 хил. души. 

Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която е и бивш заместник-министър на труда и социалната политика, заяви в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика", че общините са изключително важен фактор при решаване на демографски проблеми. Все повече млади хора им пишат с идеи в тази насока.

"Предлагат жилищата за млади семейства да бъдат облагани с по-нисък общински данък; да се построят мини младежки градчета, в които да се дават за определен период безплатни жилища, ако лицето е сключило трудов договор в България. В дългосрочен план може да се направи реформа в образованието. Една мярка остава встрани - държавата субсидира ин витро процедури до 43 години. Може да се повиши възрастта за субсидиране Стелиянова.

По думите ѝ има лека тенденция някои млади хора да предпочетат да се върнат в малките градове, но пречка се явява лошата инфраструктура и липсата на културни мероприятия. Младите хора искат добра работа за добри доходи - ако общината не привлече инвеститори, тя лишава населените места от бизнес, който да привлече младите хора да работят там, даде пример гостът на Bulgaria ON AIR.

Бизнесът няма голяма възможност да наема работници от чужбина, тъй като пречат някои тромави процедури. Проблемът с работната ръка е изключително сериозен. Над 78% от работодателите казват, че имат нужда от квалифицирана работна ръка, посочи още Стелиянова.

Доц. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН на свой ред каза, че следваме негативните тенденции в ЕС с увеличаване на смъртността и намаляване на раждаемостта.

"Необходимо е стимулите за раждане и отглеждане на деца в страната непрекъснато да се актуализират. Подкрепям идеята общините да вземат мерки за стимулиране. В България се увеличават репродуктивните проблеми. Все по-трудна е ситуацията с решаването на този проблем. Българката предпочита първо да се реализира професионално, след това да отгледа деца. Все повече семейства в България желаят да имат две или повече деца", коментира доц. Равначка.

Тя също обърна внимание, че трябва да бъде изградена добра социална и културна инфраструктура в малките населени места.

Гледайте целия разговор във видеото.