Напрежение и арест на протеста срещу хартиените бюлетини в деня за размисъл

"Докладът на ДАНС е манипулативен", заяви премиерът Николай Денков

28.10.2023 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Напрежение в навечерието на вота. На фона на протести, призив от премиера Николай Денков и поискана оставка на заместник председателя на ДАНС, ЦИК отказа да преразгледа решението си за машинното гласуване. Така окончателно на изборите за местна власт утре ще гласуваме само с хартиена бюлетина.

По-малко от час преди окончателното решение на Централната избирателна комисия, премиерът Денков ги призова да преосмислят позицията си.

"Имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласуване. Докладът на министерството е достатъчно юридическо основание за това. МВР има готовност при промяна на решението да достави машините в секциите", коментира министър-председателят.

Денков увери още, че машините няма как да бъдат манипулирани, а действията на ЦИК са незаконосъобразни и прибързани. И заговори за оставки, но не на членове на кабинета, а на заместник-председателя на ДАНС.

"Заради представения от ДАНС доклад, подписан от Деньо Денев, МС ще гласува неговата оставка веднага, щом бъде изпратена от шефа на ДАНС, както е по закон", поясни Денков.

Премиерът беше категоричен, че докладът е манипулативен и няма да бъде разпространен от Министерския съвет. А скандалът е бил създаден в последния момент, за да не могат отговорните институции да заемат позиция преди деня вота.

Още преди обяд от коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се опитаха да спрат отмяната на машинния вот с жалба към Върховния административен съд.

"При всички положения, ако ЦИК са отменили 2 дни преди вота машините, а два дни след първия тур ВАС каже, че това решение е незаконосъобразно, това ще бъде срамен момент за нашата демокрация", отсече зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Политическите разговори чрез медиите се случиха на фона на протести против решението на ЦИК. Шествието блокира за кратко движението в центъра, а за да не ескалира напрежението, бяха мобилизирани стотици полицаи.

Въпреки това се стигна до сблъсъци между органите на реда и демонстрантите. Има и арестуван.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.