Камен Дюлгеров, кандидат за кмет на София от ПП "Български гласъ": Системата за гражданска защита не работи

26.10.2023 | 16:57 Редактор: Вяра Димова
Камен Дюлгеров, кандидат за кмет на София от ПП

По официални данни на МВР относно колективните средства за защита към 10 март 2022 г., на територията на София град има 52 обекта – 3 от тях са Противорадиационни укрития и 49 са скривалища. Тези общо 52 обекта са предвидени за колективна защита на населението и са разположени на територията на 14 от общо 24 района в София. Това означава, че над половин милион души остават незащитени, каза кандидатът за кмет на София от ПП "Български гласъ" Камен Дюлгеров.

Това е престъпна безотговорност по отношение на сигурността на населението в най-големият град в страната, където по данни на Националния статистически институт от последното преброяване на населението през 2020 г., живеят 1 221 172 души.

Прави впечатление, че обектите се експлоатират, както от Столична община и МВР, така и от всякакви други публични и частни субекти, които притежават сградите, в които се намират убежищата. И тук логично възникват въпросите: Кой контролира изпълнението на дейностите по поддържане в готовност за ползване на местата за колективна защита на населението? Кой инвестира средства в тази поддръжка – държавата, общината или всяка една публична и частна организация, в чиято сграда има противорадиационно укритие или скривалище? Кой е отговорен за защитата на живота и здравето на населението в бедствени ситуации?

Кметът на София, г-жа Фандъкова, трябва да каже защо на територията на 10 района в София няма нито едно място за колективна защита на населението, както и защо съществуващите обекти в справката на МВР са негодни за ползване, след като бюджетът на Столична община се изготвя от нея, в качеството й на кмет, и се предлага за обсъждане и приемане на Общинския съвет. Всеки един от тези 61 общински съветници трябва да каже защо не е поставял този въпрос и не е предлагал конкретни действия. Тези хора така ли се грижат за сигурността на собственото си семейство и собствения си дом?

Никой няма право да бъде безотговорен към българските граждани, никой няма право да рискува здравето и живота на хората, като се извинява с липса на финансови възможности. Това е несериозно и престъпно отношение към темата за сигурността на жителите на София, казва Камен Дюлгеров.