Хекимян: Трябва достойно заплащане за учителите и водачите на градския транспорт

"Столичната община трябва и може да се ангажира със създаването на хосписи", каза кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС на среща с КНСБ

23.10.2023 | 15:22 Редактор: Искра Ангелова
Хекимян: Трябва достойно заплащане за учителите и водачите на градския транспорт

Очаквах тази важна среща, диалогът със синдикатите е бил добър до този момент и трябва да продължи още по-активно. Кметът Фандъкова направи общината истински партньор на синдикатите във големите общински дружества в секторите "Образование", "Транспорт", "Енергетика" и "Култура". Ще работим така, че хората да се чувстват защитени, а дейностите, които извършват, да са финансирани. Инвестицията в работещите, подобряване на условията за труд и заплащането, е начинът да задържаме и привличаме кадри в най-важните сектори, които осигуряват функционирането на града ни. Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС на среща с КНСБ, на която присъстваха и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и кандидатите за общински съветници Георги Георгиев, Стефан Марков и Владимир Данаилов.

"Част от идеите и задачите, които си поставяме в управлението, са свързани с кръвоносната система на столицата. Това са здравеопазването, социалните дейности, образованието, публичния транспорт и енергийната сигурност. Планираме да изградим нови 37 детски градини, нови училища, но е важно да се погрижим за работещите там. Учителите трябва да имат достойно заплащане, защото тази професия е една от най-престижните в нашето общество. Категорично настояваме в национален план да продължи политиката на увеличение на учителските заплати, които бяха вдигани и до този момент, благодарение на ГЕРБ и синдикатите", каза още кандидатът за кмет.

Антон Хекимян пое ангажимент заплатите на медицинските сестри и непедагогическия персонал в детските заведения и училищата да се увеличат с 50% в рамките на мандата. Трябва да създадем условия за привличане на още кадри, защото в сектора има недостиг, допълни той.

Хекимян разказа за плановете за изграждане на общински хосписи.

"Столичната община трябва и може да се ангажира със създаването на хосписи, в които възрастните хора да получават добра медицинска грижа в съвременни условия. Ще създадем базата, но тук отново идва въпросът за работещите, които да привлечем към работата“, уточни той.

"Модернизацията на градския транспорт ще продължи - възнамеряваме да закупим 270 нови превозни средства, основно електробуси и трамваи. В сектора има недостиг на водачи, затова предвиждаме 20% увеличение на заплатите. Да си припомним, че след тежката Ковид-криза, цените на газа и електричеството се вдигнаха, а Столична община успя да се пребори секторът да бъде дофинансиран, въпреки категорично отказаната подкрепа от правителството на Асен Василев и Кирил Петков. Допълнителни пари бяха отказвани от правителството на Кирил Петков с обяснението, че това са кметове на ГЕРБ. Стигна се до там, че Народното събрание гласува тези средства за да не спре градския транспорт, без  подкрепата на "Продължаваме промяната" и БСП. Важно е сега, когато избираме, да се знае кой е защитавал интересите на софиянци. Градският транспорт има и социални функции и общината е застанала твърдо в тези трудни времена за финансирането на сектора", припомни кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС.

"Като млад човек съм ангажиран лично с културните дейности в София. Показателно е отношението на Столична община към сектор Култура. Столична община осигури 3,4% увеличение на фона на 0,4% в националния бюджет. Пред вас заявявам ясно, че заплащането в сектора може да се увеличи с още 20%. Ще се погрижим за материалната база на читалищата, защото функцията им е важна и те трябва да се развиват като културни центрове в кварталите", ангажира се Антон Хекимян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR