Разбираме ли какво ни казват политиците и достатъчно ангажирани ли са младите?

Според Цветомир Николов и Благослав Михайлов трябва да полагаме усилия, за да разберем света

02.04.2023 | 12:58 Редактор: Михаела Димитрова

Последните 10 състава на Народното събрание са провели близо 3 хиляди пленарни заседания, а малко над 1500 депутати са направили почти 600 хиляди изказвания от трибуната. Данните са на платформата "Стража", която се занимава с наблюдението и анализа на политическото говорене и действията на народните представители. 

"За мен лично идеите имат огромно значение, защото аз гледам повече към бъдещето. Интересува ме каква визия има за България да се развива в бъдещето. Струва ми се, че често политиката се фокусира върху личностни спорове, върху това кой е почтен, кой не е почтен. Подобни неща изваждат целия дискурс извън сферата на идеите, на политиките на конкретните неща, които ще се направят", каза съоснователят на "Стража" Благослав Михайлов в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Той сподели, че много би искал хората да гласуват на базата на това каква промяна искат да видят в България, а не заради това кой какъв бил.

"Доколкото виждаме от предварителните социологии, можем да кажем частично, че определени политически партии успяват да таргетират някакви послания към младите, но не дотолкова, че да ангажират всички. Младите хора не са хомогенна група, а са различни по своята структура и имат същите идейни и икономически разделения. Напълно е нормално е различни лозунги да сграбчат тяхното внимание", коментира съпредседателят на "България на младите" Цветомир Николов пред Bulgaria ON AIR.

"Това е по-притеснителен въпрос и трябва да се зададе към политиците, защото това е техен ангажимент - да съставиш послание към определени социални групи и да ги активизираш да гласуват. Те, естествено, трябва да гласуват, но и лидерите трябва да покажат ангажимент към тях", допълни той.

"Светът е сложен. Ние трябва да полагаме усилия, за да го разберем. Това е трудно, когато политическата култура не се развива. Ако винаги се стремим да си обясняваме процесите просто, никога няма да проявим интерес и да се зароди нашето любопитство", подчерта Благослав Михайлов.

Според Цветомир Николов наистина трябва по-дълбоко разбиране на процесите, които управляват нашата държава и общества. "Недоверието идва от неразбиране и непознаване на това как всъщност работят нещата", заключи той.