С нова драгажна техника улесняват корабоплаването по Дунав

Проектът на стойност малко над 20,6 млн. лв. се реализира с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура"

08.02.2023 | 07:28 Редактор: Тодор Петров

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река Дунав за корабоплаване.

С помощта на новите съоръжения Изпълнителната агенция "Поддържане и проучване на река Дунав" решава проблема с образуването на прагове, които при ниски води затрудняват преминаването на плавателните съдове.

Нова драгажна техника осигурява самостоятелната дейност по удълбочаване на корабоплавателния път по река Дунав в българския ѝ участък. Тя бе доставена на Изпълнителната агенция "Поддържане и проучване на река Дунав" в Русе.

Новата техника влезе в действие още през лятото на миналата година, само няколко месеца след доставката ѝ. Драгиране бе извършено в района на остров Белене, където ниските води образуват прагове. Вече се планира дейността и за тази година. Извършват се интензивни измервания на корабоплавателния път.

Проектът носи огромна полза за нормалната дейност по реката. Това е втори проект по оперативни програми, с които агенцията получава модерна техника.

"Агенцията вече има модерно, съвременно оборудване, с което може да извършва самостоятелно драгажни работи в критичните за корабоплаването участъци. Цялата драгажна група е обезпечена с екипаж и необходимите средства. Ще бъде активно използвана за подобряване на условията", заяви директорът на Дирекция в ИА "Поддържане и проучване на река Дунав" Божидар Янков.

Проектът, който е на стойност малко над 20,6 млн. лв., помага и за изпълнение на международните договорености в контекста на режима за корабоплаване по Дунава.

Вижте повече в репортажа.