fallback

Доц. Киселова: Провалът в гласуването за председател на НС говори, че отиваме на избори

"Ниският рейтинг на парламента не се дължи само на вчерашния ден", смята преподавателят по конституционно право

20.10.2022 | 08:31 Автор: Петя Кръстева

След поредица от процедури и два балотажа депутатите не успяха да изберат председател на 48-ия парламент. Така се стигна до безпрецедентната ситуация, в която първото заседание започна, но още не е приключило. От "Демократична България" предложиха компромисна идея - председателите да се сменят на ротационен принцип.

Конституцията говори за председател - органът е едноличен. Предполагам, че Христо Иванов е предложил вариант, в който да се излезе от ситуацията по един елегантен начин. Това беше възможно до снощи. Тези, които толкова настояваха за Никола Минчев, оттеглиха кандидатурата му. Ако се тръгне на ротация, вече трябва да бъде с друга парламентарна група. Вариантите за отстъпки през вчерашния ден не бяха малко. За съжаление, парламентарните групи не успяха да усетят момента, в който да намалят височината на тона и да си дадат сметка, че никой не е спечелил изборите. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ процедурата за избор на председател на Народното събрание няма недостатъци, имайки предвид, че вече 32 години има резултат от нея. Според нея проблемът се корени в разминаването между заявените намерения за общи усилия и действията, предприети от двете най-големи парламентарни групи.

"Ако и днес те се държат деструктивно, по-малките парламентарни групи нямат достатъчно гласове, за да бъде избран някой измежду тях, но според мен трябва да се търсят именно някои от малките партии", коментира тя.

Доц. Киселова е на мнение, че липсата на адекватна предизборна кампания е довела до ниска избирателна активност и ниска легитимност на Народното събрание.

"Вчерашният ден показа, че отново предстоят избори", констатира преподавателят по конституционно право.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя поясни, че пред партиите има две възможности - да променят правилата или кандидатите.

"Възможно е гласуването да бъде тайно или да се гласува само с "да" и "не". Който и от двата пътя да изберат, е добре да приключат за около час, защото ниският рейтинг на Народното събрание не се дължи единствено на вчерашния ден. Те ще гледат и днес", смята доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право изтъкна, че ГЕРБ е трябвало да си даде сметка, че или ще води разговори, или преотстъпват мястото на председател. 

"Пътят към изборите е отворен - длъжността ще е за кратко и избраният няма да има време да се развихри", прогнозира тя. 

Доц. Киселова засегна и темата с функциите на служебния кабинет. 

"Почти е сигурно, че отново ни очаква служебно правителство - вариант е бюджет при много стегнати процедури или да се работи със сегашния, който предвижда 1/12 за всеки месец", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback