Смирение и единение в деня на Св. Иван Рилски - доближиха ли се депутатите?

Президентът не е избрал случайно датата за начало на работа на 48-то НС

19.10.2022 | 19:45 Редактор: Елеонора Танева

Началото на новия парламент беше дадено в деня на Св. Иван Рилски - небесният покровител на българския народ. "Да се учим от делото му", призова държавният глава Румен Радев. Празникът присъства и в речите на част от депутатите. 

Според богослови избраната дата за началото на новото народно събрание не е случайна.

"Очевидно, че самото насрочване на датата за откриване на НС, което Румен Радев е преценил, че трябва да съвпадне с празника на Св. Иван Рилски има някакъв духовен смисъл с оглед на кризата, в която се намира България. С оглед на това, че Св. Иван Рилски все пак е възможно най-големият духовен авторитет за България", заяви богословът доц. д-р Костадин Нушев.

Препоръката на богослова обаче е държавници и политици да спазват мярката, за да не се стигне до преекспониране и профанизиране на духовното. 

Нушев коментира, че политическите речи трябва да бъдат много обрани, когато става въпрос за нещо свещено и се дава за пример името на светец. Според него добрите политици и държавници умеят да открият мярката и дозата на това позоваване на светците, докато има риск да се преекспонира и профанизира едно такова послание за светостта в контекста на политиката.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК