Два пъти гласуват и два пъти не могат да изберат председател на Народното събрание

Росен Желязков и Никола Минчев останаха в надпреварата

19.10.2022 | 12:15 Редактор: Тодор Петров

След две гласувания депутатите от 48-ото Народно събрание така и не успяха да изберат председател на парламента. Росен Желязков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС събра 103 гласа "за" след второто гласуване. 85 народни представители гласуваха "против", а 52-ма депутати се въздържаха.

"За" кандидатурата на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, гласуваха 98 от народните представители. Двамата събраха най-много гласове "за" и след първото гласуване в пленарната зала. След изказване на Асен Василев от "Продължаваме промяната" се оказа, че гласовете на Желязков не стигат за това той да бъде избран за председател на парламента. Никой от кандидатите не събра 121 депутатски гласа.

При първото гласуване Кристиан Вигенин от БСП получи подкрепата на 27 гласа, против него гласуваха 37, въздържаха се 181, от общо 239 гласували. Петър Петров от "Възраждане" получи подкрепата на 27 гласа, против него гласуваха 94, въздържаха се 118, от общо 239 гласували. По предложение на ГЕРБ след първото гласуване последва почивка и разговори между председателите на парламентарните групи. 

По-късно депутатите се разбраха да започне нова процедура по издигане на кандидатите. По Конституция пленарното заседание не може да бъде закрито, без да се стигне до избор на председател на Народното събрание. От ДПС също издигнаха кандидат за председател на парламента - това е Йордан Цонев. При предишното гласуване депутатите от ДПС подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че номинациите за председател на парламента трябва да бъдат направени наново. Според него има тежко политическо разделение.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 0
Атанас
преди 1 година
Народни предатели ще ни докарате до просешка тояга .ваща заплата е равна на наша годишна помислете защо не гласува народа . Щото сте ни оставили да се оправяме сами и на края вие ни оправяте с инфлация и безобразия от вас като не искате парламент напуснете Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
нх
преди 1 година
фактологически грешно заглавие, що за медия сте изобщо? Сигнализирай за неуместен коментар