Напрежение на Националния съвет на БСП: Призиви за оставка и отстранени от заседанието

Габриел Вълков заяви категорично, че е време за цялостна промяна в партията

08.10.2022 | 13:33 Редактор: Ваня Кузманова

Със скандали започна първото заседание след изборите на Националния съвет на БСП. Чуха се призиви за оставка, а членове на партията не бяха допуснати да се изказват в залата. 

За пореден път националният съвет на БСП започна с напрежение между ръководството на партията и вътрешната опозицията. 

Част от членовете на пленума отново не бяха допуснати да говорят пред Националния съвет - нещо, за което вече има подаден сигнал до прокуратурата. 

"В тази страна има закони и решенията на върховните съдилища са задължителни и не подлежат на обжалване, както казва една другарка. Днес не сме двама, вече днес сме пет и кметът на Перник", заяви Кирил Добрев от БСП. 

Припомняме, че в края на месец юли Върховният касационен съд отказа да впише решението за заличаване на Калоян Паргов и Кирил Добрев като членове БСП и на Националния съвет на партията. Това е втори пленум на партията, на който Кирил Добрев е с ограничени права и не е допуснат до гласувания по време на заседание. 

А председателят на младежката организация Габриел Вълков заяви категорично, че е време за цялостна промяна в партията. 

"Промяна на БСП е необходима. Ние имахме заседание, в което приехме една позиция, в която казваме, че в БСП е необходима промяна, нови лица, нови политики и връщане на БСП към автентично лявото. Оставката е личен акт. Тя се подава единствено от председателя. Единствено, ако тя реши да я подаде. Аз като председател смятам, че един председател трябва да знае кога е дал всичко от себе си на една организация и кога трябва да се оттегли", каза Вълков.  

Очакванията на членовете на националния съвет са да бъде свикан и конгрес на партията съвсем скоро, но според плановете на ръководството той ще се проведе в началото на следващата година.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК