От "Български възход" са готови на разговори за кабинет, но при условия

"Партията може да бъде мост между отделните партии", заяви Румен Йончев

07.10.2022 | 21:18 Редактор: Искра Ангелова

Защо всички разчитат на третия мандат за съставяне на правителство?

"Възможно е и Конституцията напълно позволява това, но зависи само и единствено от президента на България, който трябва реши, ако се стигне до трети мандат, на кого да го връчи. Той има свобода да избира. Ние не може да подкрепяме, който и да е мандат. Г-н Янев заяви от самото начало, че "Български възход" ще участва във всички разговори за съставяне на правителство, защото само там ще се роди възможността да се състави такова", каза лидерът на "Земеделски народен съюз", коалиционен партньор на "Български възход" - Румен Йончев, в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че няма да участват във всякакви коалиции.

"Този пъстър, раздробен парламент с политически сили и липсата на ясно мнозинство, показват волята на избирателя: "Седнете, конструирайте управление, което да позволи на България да продължи напред". Страната ни трябва да продължи напред, не може да обречем още едно поколение, защото вече 2 години това правим", допълни Йончев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него не посолства създават правителствата в България.

"Създават ги българските политици, които ще заемат банките в Народното събрание. Те трябва да намерят общата пресечна точка, около която да съставят правителство, а не някое посолство или чужда воля. И да, около България ври и кипи, отвсякъде дебнат опасности. Би било безотговорно, ако някой има илюзиите, че това безвремие в българската политика може да продължи. То се превръща в хазартна игра", категоричен е той.

Гостът очаква смирение в политиците.

"Досега чуваме от политиците само какво не искат, това не е начин да управляваш държавата и не е начин да се прави политиката. Това е най-популистичното. Едва ли за ден-два ще се решат всичките теми. Списъкът с удобни и удачни фигури сигурно е безкраен. Ако ГЕРБ инициира тези разговори, те могат да посочат, когото пожелаят за модератор. Но разговорите няма да приключат толкова лесно и бързо", коментира още лидерът на "Земеделски народен съюз".

Румен Йончев поясни, че тяхната единствена "червена линия" е за националните интереси на България: "Това  е националната ни сигурност - доста актуална тема в момента. "Български възход" има какво да предложи. На второ място - справедливост, българското общество изпитва сериозен дефицит. А третото е просперитета на българите."

От думите му стана ясно, че са готови да подкрепят мандат на всеки, който е съгласен да изпълни условията им: "Български възход" може да бъде мост между отделните партии, нашите позиции са много ясни и категорични. Страхът е обзел политическите партии в момента. Те се страхуват и от управлението."

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК