fallback

Реална възможност ли е да ни управлява свръхширока коалиция?

Политолозите смятат, че спиралата от избори и разочарования от политическите играчи е изморила избирателите

03.10.2022 | 13:39 Автор: Петя Кръстева

Политолозите редят своя прогнозен пъзел. При така обявените резултати един от възможните варианти е свръхширока коалиция. А основният "препъникамък" пред съставянето на стабилно управляващо мнозинство е ниската избирателна активност.

Още преди партиите да са заявили намеренията си за коалиции в 48-ия парламент, едно е сигурно - отговорността за съставяне на кабинет отива при победителите във вота. 

"Отговорността се пада първо на тях и те трябва да бъдат много предпазливи не само в говора, но и в хората, които ще изговарят следващите дни посланията преструктуриране на новия парламент.  ГЕРБ ще трябва да поемат реална отговорност за това, в което се опитваха да ни убедят през цялата кампания - че те не просто имат решенията, а имат и хора с опит, които да го разрешат", подчерта доц. Наталия Киселова.

"Имаме толкова сложни партийни конфигурации в парламента, които излъчват изключително сложни коалиции. ДПС искат да кажат, че могат да бъдат както подкрепяща партия, така да участват и в правителството. От тази гледна точка най-добрият вариант би бил свръхширока коалиция", смята проф. Румяна Коларова. 

Основната пречка за четвърти пореден път в страната да не може да състави стабилно правителство, според политолозите, е една - ниската избирателна активност.

"Ако гледаме абсолютен брой гласуващи и абсолютен брой гласуващи за конкретна партия, то тогава всичко трябва да мине на заден план като радост, щастие, екзалтираност и въодушевление от класацията, защото българите вчера отказаха да припознаят продукт, който бе сложен на политическия тезгях", подчерта Георги Киряков.

Политологът и изпълнителен директор на "Галъп пинтернешънъл" Първан Симеонов обобщи, че "хората отиват да гласуват, когато има по-мощни предложения".

Според политолозите именно спиралата от избори и последващи разочарования от политическите играчи е изморила избирателите. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback