Защо младите хора не гласуват и задават ли се нови предсрочни избори?

"Гласуващите са между 25 и 35 година", смятат Атанас Радев и Цветомир Цанков

03.10.2022 | 09:05 Редактор: Ваня Кузманова

Намериха ли смисъл младите да упражнят правото си на глас и какво бъдеще искат за страната ни?

"Процентът на избирателната активност е изключително нисък. Не си даваме сметка, че от страна на държавата трябва да има стратегически мерки, които да се борят с това, че младите не гласуват - как младите хора са включени в процеса на вземане на решения, как са запознати в това, което се случва в страната", посочи Атанас Радев от Студентски клуб на политолога в ефира на "България сутрин"

По думите на автора и водещ на подкаст Цветомир Цанков, може би хората до 25 години не се интересуват генерално от политика, активната възраст на гласуващите млади хора е 25-35 години. 

"Групата, която ме плаши, че не гласува, са хората с по-висок доход или тези, които работят с чуждестранни компании. Това са хора, които са емигрирали, въпреки че живеят в България", допълни той. 

"Политическите партии не се ангажират пряко с проблемите на младите. Посланията, които изпращат, могат да стигнат до различни групи от млади хора. Това, което младите говорят на партиите, те не го разбират", коментира Радев.  

Мнението на Цанков пред Bulgaria ON AIR е, че сме видели много слаба кампания от страна на политическите партии. 

"Може би най-силно представилите се в интернет бяха "Възраждане". Когато нямаш на какво друго да се опреш, използваш консервативните ценности. В България имаме уникалната свобода да правим каквото си поискаме. Обществото ни вече се научава да филтрира местата, откъдето да получава информация", изтъкна гостът. 

Атанас Радев каза, че няма как да очакваме, че нещата ще се променят с магическа пръчка

По думите му трябва да работят в синхрон образователната система, неправителственият сектор и Министерството на младежта и спорта, за да се активизират и обединят как да бъдат включени младите хора. 

"Вървим към кабинет на малцинството или програмен кабинет. Зависи какво ще е поведението на президента за съставянето на правителство", допълни той. 

Цанков заключи, че сега ще започне следващата предизборна кампания. Ще има правителство, което ще трябва да бъде доста компромисно и ще поработи малко, а след това може би ще има нови избори, смята той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК