МВнР: Имаме опит с изборите, провеждаме за четвърти път в чужбина за последните месеци

Изборните секции в чужбина ще бъдат 755, в 62 държави

29.09.2022 | 12:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
МВнР: Имаме опит с изборите, провеждаме за четвърти път в чужбина за последните месеци

"Изборните секции в чужбина ще бъдат 755, в 62 държави. В 300 секции са предвидени машини, в 238 секции ще се гласува с по две машини, и в 62 секции ще се гласува на 1 машина. Общо 538 машини са транспортирани в чужбина", заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи по време на редовния брифинг на МВнР.

Милков обясни, че МВнР, както и консулствата, са изпълнили всички свои задачи за организацията на изборите.

"Това е завършване на двата месеца на подготовка, нашето министерство има опит, защото провеждаме избори за четвърти пореден път в чужбина за последните няколко месеца”, подчерта той и добави, че във всяка секционна комисия трябва да има по един представител на страната, за който се смята, че е запознат с процедурата в чужбина и при нужда може да се справи с възникнал проблем.

Милков добави, че методическите указания на ЦИК вече са разпространени. Той обясни, че МВнР трябва да отчита и различни рискове, които могат да възникнат и да се справят с тях. Той посочи, че в Щатите на този етап има опасност за 5 секции в щата Флорида в градовете Орландо, Джаксънвил, Маями, Сейнт Питърсбърг и Форт Лодърдейл.

Милков даде повече информация за 77-та сесия на ООН, която се проведе в Ню Йорк. Той каза, че е бил определен за ръководител на делегацията, защото не е имало възможност президента да отсъства за цяла седмица от страната.

“Темите бяха свързани с множеството кризи - криза в сигурността, криза в енергетиката, хранителната криза и кризата на веригата на доставки”, отбеляза Милков и добави, че в рамките на сесията България е взела участие в редица мероприятия - свързани с образование, цели за устойчиво развитие, както и извънреден съвет на ниво министри на външни работи, свързан в мобилизацията и референдумите в чужбина.

“Основна цел на участието в сесията е изказването в общото събрание”, посочи той и добави, че то отразява в синтетичен вид отношението на България по въпросите, обсъдени в рамките на сесията.

Милков обясни, че се готви осми пореден пакет от санкции в следствие на войната в Украйна. Той каза, че войната навлиза в нова фаза след референдумите и мобилизацията.

“Санкциите са в процес на преговори и ние не можем да кажем повече подробности, но можем да кажем какви са принципите”, отбеляза Милков и добави, че има два основни принципа - санкциите да увеличат натиска върху Русия и на второ място да се изготвят по такъв начин, че те да не засягат в по-голяма степен Европа отколкото Русия.

“Получихме предложение по отношение на санкциите и ние трябва да представим становище, което да бъде прието. Проблемът е, че имаме кратко време”, допълни служебният министър, информира БГНЕС.

Няма статистика за българските граждани в Русия. Знаем, че те са много. Тези, които имат само български паспорт, могат да напуснат Русия, но тяхното затруднението е от липсата на билети за полети”, каза Милков.

Относно референдумите в Донбас министърът коментира, че "става дума за нещо, което ние не можем да признаем".

“Считаме, че са организирани в ненормални условия в територии на окупация”, посочи Милков и добави, че от министерството нямат информация за участие на българи в референдумите в Украйна. “Ако има такива те са отишли в лично качество, а не като представители на държавата”, категоричен е той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК