Полиция дебне отвсякъде - проверки и арести за купуване на гласове, незаконна търговия

Сред задържаните има и такива, свързани с отвличане

26.09.2022 | 17:53 Редактор: Елеонора Танева

Дни преди изборите на 2 октомври продължават акциите в страната срещу купения вот. 11 души са задържани по време на мащабна полицейска операция за противодействия на битовата престъпност и купуването на гласове в Бургаска област. Претърсвания и арести имаше в още 3 града в страната.

Рано сутринта полиция влезе в ромския квартал "Победа" в Бургас. Резултатът - множество претърсвания, двама братя са задържани. В тях са открити крадени вещи, предполага се, че те са предавани на лихвари.

"От тези 11 лица, на 5 от тях са повдигнати вече обвинения, свързани са с едно отвличане, което е на територията на Първо районно", уточни началникът на "Охранителна полиция" към ОД на МВР-Бургас - Марин Димитров.

Подобна акцията на МВР имаше и миналата седмица, когато бяха арестувани няколко лихвари, за които се подозира, че участват в познатата схема за купуване на гласове - опростен дълг срещу гласуване за определена политическа сила. Двама братя - близнаци задържаха при акция в Приморско.

"От тези 5 лица - две са задържани на територията на Приморско, като при обиска на място в помещението, в които са били и където са живеели, е намерена и голяма сума пари. Уточнява се дали тази сума пари не е използвана и за купуването на изборен вот", допълни Марин Димитров.

Специализирана полицейска операция се проведе и в Кюстендил, и Дупница. В Дупница един е арестуван за нерегламентирано съхранение на търговски стоки. Проверяваха се основно търговски обекти.

"Към настоящия момент операцията протича към търговски обекти, в които са установени нарушения, като имаме 2 обекта, които нямат разрешителни за извършване на търговска дейност", каза началникът на „"Охранителна полиция" в ОД на МВР Кюстендил - Васил Паргов.

От полицията уточниха, че масирано проверяват и водачи на автомобили. Мащабна спецакция се проведе и на територията на Община Стамболийски. От къща в ромската махала в Стамболийски са иззети 2000 цигари без бандерол, образувана е предварителна проверка.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК