Регионите с ниски доходи и висока безработица са рискови за контролиран вот

Необходими са мерки за ограничаването на купените гласове, твърди експерт

15.09.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Изследване посочи кои са рисковите избирателни секции преди предсрочните избори на 2 октомври и по какви критерии се оценява опасността от контролирания вот.

В изследването за рисковите секции се разглеждат всички секции с над 100 избиратели по списък. Това обясни в ефира на предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR Диана Евтимова от Института за развитие на публичната среда.

Проучването на института е направено по време на изборите през април 2021 година и представя извадка от над 1180 секции, в които резултатите са по-различни от резултатите по съответните населени места или изборни райони.

По думите ѝ те са в полза на даден политически субект.

"Ако дадена партия има 5% общ резултат в едно населено място, в дадена секция неговите резултати са от 20 до 50%", обясни Евтимова.

Няма как обаче да се каже дали вотът е контролиран единствено на база изборни резултати, смята експертът.

Евтимова посочи още и рисковите региони, при които може да се наблюдава контролиран вот в дадени секции. Това са Хасково – 84 секции, Добрич и Бургас с малко над 60 секции, Търговище - 48 секции, Стара Загора - 40 и Благоевград - 40 секции.

"Население, което живее под прага на бедността, население с висок брой безработица, заетостта е в общински предприятия или администрации, податливи са на някаква форма на зависимост и са поставени под някакъв вид натиск, било то икономически или политически, са рискови гласоподаватели", обясни тя.

Според експерта са необходими мерки, които да ограничат купения вот, както и промени , с които органите на реда и наблюдателските организации, които следят вота в деня на изборите, да си съдействат.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК