Мирчев, ДБ: Има опасност от тежка рецесия, трябват компенсации за бизнеса и хората

"Нашата червена линия е бъдещето на България", изтъкна той

14.09.2022 | 13:07 Редактор: Теодора Патронова
Мирчев, ДБ: Има опасност от тежка рецесия, трябват компенсации за бизнеса и хората

Ако си представите, че сте в един кораб в открито море и ако се обърнете надясно, ще видите енергийната криза, ако се обърнете наляво, ще видите икономическата криза, зад вас е здравната криза, за която ние не знаем, кога ще пламне отново и пред нас е войната, което е четвъртата криза, пред която е изправена страната. Трябва да се справим с всички тези предизвикателства, единствено това има значение. Това заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Ако за някого това изглежда маловажно или просто политическа дъвка, искам да му кажа, че греши, и следващите месеци това ще го покажат. Има много сериозна опасност от тежка рецесия в Европа без по никакъв начин да преувеличаваме този сценарий", изтъкна Мирчев, който е водач на листите в Бургас и Разград.

"Безспорно най-горещият проблем е инфлацията, борбата с високите цени, с намирането на начин да бъдат компенсирани потребителите. На второ място е влизането на България в "Шенген“ до края на годината и в Еврозоната", обясни той за "Фокус".

На въпрос отношенията с Русия дали са червена линия в политиката на "Демократична България", той отговори: "Нашата червена линия е бъдещето на България".

Ивайло Мирчев, който беше и заместник-председател на енергийната комисия в 47-ото Народно събрание, се обяви за компенсации за бизнеса и хората заради високите цени на газа.

"Искаме да въведем критерий за енергийна бедност, за да може по най-бързия възможен начин да се получават не просто помощи на калпак, както се случва в момента, а да бъдат подпомогнати хората, които истински имат нужда от това", коментира той.

"В областта на енергетиката един от много важните приоритети лично за мен е България да е енергийно независима, което е част от геополитическата независимост на страната", добави Мирчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК