Мисията възможна? Българи се "гмуркат" в Южния ледовит океан, ще гребат за 6 рекорда

"Обичам да съм в прегръдките на природата", разказва Стефан Иванов

16.12.2022 | 19:48 Редактор: Петя Кръстева

В разгара на пандемията Стефан Иванов и сина му прекосиха Атлантическия океан със собственоръчно направена гребна лодка в името на донорството. Днес пред тях е поставено поредното предизвикателство.

"Преди няколко години със сина ми Макс се впуснахме в първата си океанска гребна експедиция през Атлантика. Когато той се пошегува една вечер, затова че някой ден съм щял да прекося океан с гребане, решихме да си построим лодка в гаража", разказва Стефан.

Така с построената самоделна лодка двамата прекосяват Атлантическия океан, отслабват драстично и се сблъскват с безброй трудности. По думите му обаче всичко си струва. 

"В тези океански експедиции винаги се случват непредвидими неща. С Макс попаднахме в т.н. междутропична зона. Ветровете променяха посоката си, попадахме в насрещни течения", спомня си той. 

Три години по-късно, но този път без сина си, Стефан ще поеме към нова гребна експедиция, която ще започне в началото на 2023 година. 

"Идеята е да потеглим от северния край на Антарктическия полуостров и да се отправим през Южния океан с гребна лодка до остров Южна Джорджия. Нещо, което не е правено до момента. Ще преминем през едни от най-бурните участъци, едни от най-страховитите участъци на Южния ледовит океан", поясни Стефан.

Заедно с още петима опитни гребци и мореплаватели ще потеглят с 10-метрова гребна лодка, която тежи повече от тон и половина. 

"Ще се опитваме да обърнем вниманието към опазването на океаните", подчерта гребецът. Другата им амбиция е да подобрят шест рекорда на "Гинес". 

Стефан черпи мотивация и хъс от необятната си любов към плаването. 

"Много обичам да съм в прегръдките на природата, защото това съчетава едновременно удоволствието с удовлетворението. Удоволствието от това да преживееш всеки ден в рамките на седмици и месеци различни изгреви, залези, да виждаш косатки, акули, да се храниш с махи махи. Това потапяне в океаните е като излизане от релсите, навлизане в една друга реалност", обобщи Стефан Иванов. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.