Българин облича Стинг, Джанет Джаксън и Меган Фокс

Милен Кръстев не забравя откъде е тръгнал и често се връща във Варна

26.09.2022 | 21:29 Редактор: Петя Кръстева

Българин, който от години живее в Съединените щати, облича знаменитости като Стинг, Джейсън Момоа, Джанет Джаксън и Меган Фокс. Ексцентричният дизайнер е известен зад Океана със смелия си и различен стил.

Милен Кръстев е световноизвестен шивач от България. Започва кариерата си през 90-те години, като изработва якета-имитации по 50 лв. във Варна. Още тогава обаче е различен – ексцентричен, заради което в България му е тясно. Въпреки че завършва Висшето военноморско училище, капитан Кръстев предпочита да шие.

"Мечтаехме си да сме капитани – хванахме се с един приятел, математики, решавахме, кандидатствахме, приеха ни, завършихме Морското, но не ми допадна. Цялата професия да си капитан е романтично да го разказваш, но да го правиш не чак толкова. Захласнах се по шиенето после, почнах да съм зает - правех якета на всички във Варна, от София", разказва той. 

Самоукият талант успява да натрупа капитал още във Варна. 

"По онова време инфлацията беше невероятна, по някаква си причина якетата много се харесваха – плащаха с валута, с немски марки, с долари", спомня си Кръстев.

През 1999г. заминава за Щатите и не се връща. Там завършва дизайн на мъжки облекла. 

"Когато се преместих в Щатите, завърших мода в Сан Франциско. По време на ученето си започнах да работя за първата модна агенция. Тогава беше трудно, защото по това време се случиха атентатите на 11 септември", коментира той.

Милен Кръстев остава в Сан Франциско и работи с няколко известни фирми. Преподава шев и кройка в университета. В Сан Франциско обаче също му доскучава и успява да отвори свое ателие не къде да е, а в Ню Йорк. 

Следват поръчки на костюми за шоу програми, холивудски филми, театрални постановки и модни дефилета. Стинг, Джейсън Момоа и Бен Стилър са само част от имената, за които изработва кожени облекла. 

"Джанет Джаксън беше една от първите известни личности, за които изработих продукт. Аз не влизам в контакт с тях, а със стилистите им. За доста филми съм работил – "Зулендър", "Костенурките Нинджа", сериали. 

Въпреки прякора си Маd Tailor или Лудия шивач, Милен обича спокойния живот. Мести се в щата Монтана, заедно със съпругата си и трите им деца. Със семейството си пътуват до Варна и почиват на Българското Черноморие, защото въпреки славата си - Милен не забравя откъде е тръгнал. 

"Тестото ми е от Варна", категоричен бе той. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК