Да обичаш България повече от родината си: Холандец посещава възрастни от опустели села

Леон пътува, снима и разказва

16.09.2022 | 19:33 Редактор: Теодора Патронова

Да избереш чужда държава за свой дом и да я заобичаш повече от родината си – това е историята на Леон де Лю, който на 20 напуска Нидерландия и се заселва у нас. Обиколил е цялата страна и посещава възрастни хора от опустели села. 

Вече 8 години Леон живее в България. И я вижда по начин, по който самите ние не винаги успяваме. Питаме се – как и защо точно България?

"Имам само един отговор – защо не? Вижте около нас колко е хубаво сега през септември – най-хубавият месец на България. Исках едно място, където като живея, няма нужда да пътувам в чужбина. Исках някъде с планина, море, където правят вино и ако пътуваш един уикенд, можеш да видиш целия свят в една страна", обясни той.

Леон работи в ай ти сферата, но е и влогър. Заснема своите пътувания и разказва за тях. Обиколил е цяла България и се среща с хора, които рядко посрещат гости.

"В България се виждат две страни – страната е прекрасна, обаче се вижда бедност и много самотни хора и ето двете картини – светлото и тъмното. Това е в един кадър – в едно клипче 5 минути хващаш и двете – една жена с усмивка, но ще ти каже, че внуците от Щатите не са се прибирали от пет години", смята той. 

Леон пътува, снима и разказва. Показва ни нашите прародители. Той е хомосексуален и твърди, че тук се чувства свободен - противно на схващането, че българите са консервативни и с предразсъдъци. 

Има още места, които Леон иска да посети. И много възрастни хора, с които да се срещне. И да ни покаже. За да ни напомни, че няма по-страшно нещо от самотата в есента на живота.

"Не съм видял по-хубава държава, но не съм видял и държава с толкова самотни хора. Не трябва да сме само по магистралите, трябва да си познаваме комшията. Ако се имаме един друг – ще оцелеем", каза той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК