92-годишно училище заживява нов живот след 30 години в разруха

В ремонтните работи се включват и учителите, някои, от които с целите си семейства

14.09.2022 | 19:50 Редактор: Теодора Патронова

92-годишното училище, изрисувано на герба на oбщина Горна Малина, ще живее нов живот, след като тъне в разруха в продължение на повече от 30 години. През 1989 то е закрито поради липсата на деца, а тази година отново отваря врати, благодарение на усилията на предприемачи.

Училището е едно от малкото у нас, в които има и часовникова кула.

Старата поговорка, че който търси, намира, отвежда Радослав до училището в село Осоица.

"Аз практически почти откраднах часовника. Дойдох, свалих го, и си го взех. Две седмици чаках полицията да ми се обади, някой да не ме изклюкарства, че съм го откраднал. Общо взето никой не ми се обади", разказа той.

Тогава уведомил за действията си кмета на община Горна Малина.

"Човекът, който реставрира часовниковата кула го направи по собствено желание със собствени средства. Просто един възрожденец", заяви кметът инж. Ангел Жиланов.

Хиляди се влагат и в реставрацията на училищната сграда за подмяна на ВиК инсталацията, изграждането на санитарни помещения, пълен ремонт на класните стаи, нови чинове и мебели.

А Радослав възстановява в дома си часовниковия механизъм, произведен в Германия през 80-те години на миналия век. Счупените части се проектират и правят по поръчка, а циферблатът заблестява като нов.

Нищо обаче не отказва екипа да върви напред. В ремонтните работи се включват и учителите, някои, от които с целите си семейства. Като Жузана от Холандия. Със съпруга ѝ се преместват да живеят от Турция в България с тримесечната им дъщеря. 

Освен Жузана, за първи път на директорски пост в новото начално училище в с. Осоица ще бъде и Калина.

"Имаме около 25 деца, с които ще стартираме учебната година. Не от всички възрастови групи. Имаме паралелки, които ще записваме деца тепърва. Нямаме 2 и 3 клас например. Осем първокласници ще прекрачат прага на нашето училище тази учебна година и те са изключително развълнувани. По-голямата част от тях идват и помагат с почистване и с каквото могат да се включат", каза Калина.

А за началото на първата от повече от 30 години насам нова учебна година в село Осоица от общината са подготвили и изненади за всички виновни за възраждането на старото училище.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Иван Ставрев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК