Силната връзка между куче и човек помага на възрастни с деменция

Редица проучвания показват, че комуникацията с животни се отразява позитивно на диагностицираните

28.06.2022 | 20:10 Редактор: Теодора Патронова

В рубриката "5 минути извън новините" ви разказваме за силната връзка между човека и кучето. Две фондации организират срещи между възрастни с деменция и кучета от приют. Резултатът е обнадеждаващ и за двете страни.

Лили е доброволец в сдружение "Алцхаймер" от няколко години. Баба ѝ и дядо ѝ са най-близките ѝ хора. Преди време обаче забелязва, че дядо ѝ Кирил започва да забравя определени факти и дори да се губи на път за работа. Нещо, което дотогава не се е случвало. След множество изследвания диагнозата е поставена. Алцхаймер и съдова деменция, което означава, че мозъкът на Кирил е 95% увреден.

"Беше ми трудно, определено! Но пък после го погледнах от другата страна и видях, че мога да се справя с това нещо. Видях, че има начини, които не са толкова лоши за тях. Просто повече внимание, повече грижи, повече приказки. За тях е много важно да слушат музика, примерно, да има някакви игри, сякаш се грижиш за дете. Той е щастлив, в къщи имаме куче, с което той се забавлява страхотно", разказа Лили.

Така се оказва, че кучетата могат да помогнат в подобна ситуация като при дядото на Лили. А в България по последни данни има над 70 хиляди души, които страдат от болестта на Алцхаймер.

Група млади хора от сдружение "Алцхаймер" решават да направят първа крачка към подобряване на състоянието страдащи от това заболяване. Още повече, че само за изминалата година над 23 хиляди кучета са прибрани в кучешките приюти в цялата страна. Така, по примера на други държави, те решават, че могат да съберат възрастни с кучета от приют. Така се стига до създаването на "Every Dog Matters", който отваря врати преди няколко години. Неговият създател Тери Кайл е родом от Австралия, но от 10 години живее в България. Ужасен е от окаяното състояние на кучешките приюти в България.

"Това, което ни различава от всички други приюти, е начинът, по който отглеждаме кучетата, които са при нас. Както можете да видите, те се помещават в тези големи дворчета, като най-малкото ни дворче е с размер 400 квадрата, а най-големият ни двор е с размер 2000 квадрата. Смятаме, че достъпът до голямо пространство е изключително важен за тях, защото така или иначе кучетата, които идват при нас, са минали през някаква голяма, емоционална травма. Повечето от тях, за съжаление, са били жертва на човешко насилие. Съответно, когато дойдат тук, те вече имат травми за преодоляване", обясни управителят на спасителен център "Every dog matters EU" Иванка Патерсън.

Двете фондации започват съвместната си работа. Осъществяват се няколко срещи, в които доброволците обменят ценния си опит.

Деменция е група от заболявания, които засягат паметта, езика и разбирането. За съжаление, е необратимо, но редица проучвания показват, че комуникацията с животни се отразява позитивно на диагностицираните.

Решено е първите срещи да бъдат в тесен кръг в дома за възрастни хора "Александровска" в Банкя. За целта са избрани 4 кучета. 2 месеца отнема на доброволците да организират едночасовата среща между възрастните хора и кучетата. Усилията им обаче са повече от успешни. 1 съдбовен час за две групи, които иначе стоят в сянката на нашето обществото дарява така нужните внимание и любов, без които животът е по-труден.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и оператора Нешо Миладинов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК