Небесната арфа на Никол – най-младата българска арфистка с издаден албум

Тя не си и помисля, че някога може да се раздели с музиката

03.06.2022 | 19:35 Редактор: Здравко Черкезов

Тази вечер в рубриката "5 минути извън новините" ви срещаме с 12-годишната Никол Самарева, която става най-младата българска арфистка с вече издаден албум.

"Просто когато я чух, аз се влюбих в нея. Бях много малка и ходихме на един концерт на възглавници за деца и тогава просто я чух и се влюбих", сподели Никол.

И всъщност като избирахме звънец за колело, аз я питах кой звънец ти харесва, и ѝ показвам различни цветове. И тя ми казва: този с "Ми".  И аз не разбирам какво значи. След това се разбра вече, че става въпрос за звука "Ми", разказа майката на Никол Мария Самарева

"От много малка е много музикална. Много се интересува от музика. За наше щастие харесваше много класическа музика и сме се старали по всякакъв начин да ѝ пускаме такава музика", добави баща ѝ Петър Самарев.

"Много е хубаво всеки един родител да види техните деца кои са техните таланти, защото всяко едно дете има някакъв талант скрит в него и просто трябва да се доразвие", смята Петър. 

Очаквано, пътят я отвежда до Музикалното училище "Любомир Пипков" в София. Още преди да прекрачи прага му обаче учителката ѝ по арфа Кохар Андонян забелязва таланта на Никол.

"С Никол се срещнах преди доста години, когато тя всъщност не беше в музикалното училище. Бяхме я поканили на една продукция, където тя свиреше и още тогава много я харесах. Самата тя дойде и посещаваше нашите концерти, за да види другите деца как свирят, нивото на музикалното училище", посочи сподели Кохар.

В музикалното училище в София има  20 арфисти от 1 до 12 клас. А инструментът става все по-популярен, казва Андонян. Сега Никол е на 12 години и вече е в полезрението на продуцента Ейми Чапман, която работи и с Рут Колева. Благодарение на нея, Никол става най-младата българска арфистка с вече издаден албум.

Никол печели редица награди от конкурси у нас и в чужбина. Самата тя не знае колко са. Казва, че умението да бъде организирана и целенасочена ѝ помагат да се справя с всичко.

Младата арфистка не си и помисля, че някога може да се раздели с музиката. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК