Каква е истинската история на песента "Един неразделен клас"?

Повече от 40 години песента е неизменна част от всеки бал

31.05.2022 | 20:01 Редактор: Теодора Патронова

В края на сезона на баловете неизбежно се сещаме за вечния химн на завършващите. Всички знаем текста на песента "Един неразделен клас", но неразказаната ѝ история гледайте в рубриката ''5 минути извън новините''. 

Повече от 40 години песента "Един неразделен клас" е неизменна част от всеки бал. 

"Не мога да мина без тези дами, защото без "Тоника СВ", нищо нямаше да има на този свят. На тази българска земя. Те я направиха тази песен" каза музикантът Недко Трошанов.

Той е композиторът на "Един неразделен клас", в създаването на музиката участва и дъщеря му. Но началото всичко е различно. Текстът е друг. А този, който няколко поколения не спират да пеят, е на Милчо Спасов, който вече не е сред нас.

"Ние я приехме като нещо, което е сякаш вътре в нас. Може би защото бяхме прекалено млади. Ние бяхме на по 20 години. Разбрахме, че тази песен ще стане хит. И ще остане във времето", разказа Милица.

"Трудничка е. Самата мелодия не е от най-лесните. Ако трябва да направя анализ - даже един акорд от самата песен май никой не го е извадил точно", коментира Ралица.

Всичко започва в началото на 80-те. И то грандиозно.

"Освен това, си спомням като създадохме "Тоника СВ" след провала на старата "Тоника" от 1979 година. В ансамбъла на "Строителни войски" решихме да направим със Стефан Диомов нова "Тоника". Направихме огромен конкурс из цялата страна. Строителни войски имат поделения къде ли не. И се яви цяла България. Обаче избрахме сопрано, алт, още един алт - Ваня Костова, тенор и бас", поясни Недко Трошанов.

В онзи момент обаче никой от тях не е знаел, че ще създадат вечен хит.

"Само с късмет няма да стане, трябва и подготовка", изтъкна Милица.

Казват, че най-ценните съвети са от онези с опит. А нашите събеседници определено го имат и имат какво да кажат на младите изпълнители. И едно от тях - да пазят езика.

"Пожелавам на хората да се вдъхновяват не от чуждата музика, а от това, което е вътре в тях. Това, което усещат, и което чувстват", изтъкна Ралица.

"Това, което бих препоръчала на младите хора, е да не ползват готови бийтове, и да обръщат внимание на хубавите текстове. Защото дори най-хубавата музика без подходящия текст, няма как да стане хит от тая песен. И повтарям - задължително на български. Не унищожавайте българщината", отбеляза Милица.

Имат и своята оценка за чалгата, която често надвиква качествената българска музика.

Отвъд нотите те гледат с надежда към тези, които все още пеят песните им.  А докато ги има чудните вечери, ще има и желания неизречени. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК